Srbija i Balkan

Ministar Helez, američki bombarderi i Dan Republike Srpske: Da li avioni preleću nebo nad RS?

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da američki avioni nisu preleteli Srpsku, već da je ruta Brčko i Tuzla, međutim, tokom svečanosti u Banjaluci čuli su se avioni
Ministar Helez, američki bombarderi i Dan Republike Srpske: Da li avioni preleću nebo nad RS?Getty © Jared C. Tilton / Staff

Ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez primio je danas u hitnu posetu američkog vojnog izaslanika u BiH brigadira Erika Adamsa sa kojim je, kako se navodi, razgovarao o složenoj političkoj situaciji u BiH, ali i o obuci pripadnika Oružanih snaga BiH sa kolegama iz Oružanih snaga SAD.

Kako prenosi sarajevski portal "Kliks", Helez je odobrio današnji prelet tri američka aviona, od čega dva borbena F-16, preko teritorije BiH, radi unapred planirane vežbe sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske vazdušne podrške iz sastava OS BiH i OS SAD.

Helez za takvu odluku nije imao saglasnost predstavnika sva tri naroda u BiH.

Američka ambasada u Sarajevu oglasila se saopštenjem u kojem je navela da će avioni leteti na području Tuzle i Brčkog 08. januara u poslepodnevnim satima.

"Ova bilateralna obuka provodi se u sklopu naprednog stepena saradnje između dve vojske koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku anti-dejtonskih i secesionističkih aktivnosti. Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcepljenje, te da će delovati ukoliko neko pokuša da promeni ovaj osnovni element Dejtona" piše u saopštenju.

Akciju su podržavale letelice KC-135 "stratotanker" koje su osigurale dopunu goriva u vazduhu za letelice F-16 iznad Republike Srpske.

"Bosna i Hercegovina ključni je partner SAD i ima zajednički cilj u osiguranju regionalne stabilnosti. Američke letelice vratiće se u bazu odmah nakon završetka misije. Sposobnost brzog razmeštanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projiciraju snagu bilo gde u najkraćem mogućem roku i da deluju zajedno sa saveznicima i partnerima", dodaje se u saopštenju.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da američki avioni nisu preleteli Srpsku, već da je ruta Brčko i Tuzla.

"Oni koji su najavljivali da će leteti preko Republike Srpske nisu bili u pravu. Ruta je bila Brčko, koje je zajedničko vlasništvo i Tuzla, tako da nisu preleteli Republiku Srpsku", rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Viškovića izjavio je da su Amerikanci, prema najnovijim informacijama, odustali od namere da avionima F-16 u niskom letu uznemiravaju građane Banjaluke i Republike Srpske tokom proslave 9. januara, Dana Republike Srpske.

"Nećemo mnogo trošiti vreme na njih, neka rade svoj posao kao što i mi radimo svoj", rekao je Višković.

Višković je podsetio da su američki avioni leteli i lete i mimo Dana Republike Srpske, da to rade svakodnevno budući da su smešteni na sarajevskom aerodromu Butmir.

"Što se mene tiče mogli su i uveličati defile i da pored naših helikoptera imamo i avione F-16 koji bi nadleteli Banjaluku", rekao je Višković.

Ipak, dok se u dvorani "Borik" u Banjaluci održava svečana akademija povodom Dana Republike Srpske čuju se avioni koji preleću nebo nad Banjalukom.

image