Srbija i Balkan

Raspisan konkurs: Ko ima pravo na besplatnu rehabilitaciju u banjama

Prijave na oglas za desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije se podnose do 25. januara
Raspisan konkurs: Ko ima pravo na besplatnu rehabilitaciju u banjama© TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) raspisao je Oglas za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju za 2024. godinu. Kako se navodi u saopštenju, prijave na oglas se podnose od 9. januara, zaključno sa 25. januarom 2024. godine.

Pravo na desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije i čija je penzija do 39.850 dinara.

Potrebno je i da korisnici osim penzije nemaju druga lična primanja i da nisu koristili rehabilitaciju, počev od oglasa za 2020. godinu.

U saopštenju PIO fonda se dodaje da pravo da se jave na oglas imaju i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa i koji primaju penziju iz inostranstva, a pod uslovom da je zbir tih penzija do 39.850 dinara.

Ističe se da se uz prijavu podnosi i penzijski ček, dokaz o visini penzije iz inostranstva, popunjena izjava na propisanom obrascu, gde želi da se koristi rehabilitacija, kao i to da osim penzije korisnik nema drugih ličnih primanja i da nije koristio rehabilitaciju po oglasu u poslednje četiri godine.

Potrebno je da korisnik podnese i izjavu da se ovlašćuje PIO fond da u njegovo ime i za njegov račun zaključi ugovor o poslovnoj saradnji sa ustanovom u kojoj će koristiti pravo na rehabilitaciju, kao i raspoloživu medicinsku dokumentaciju ukoliko je korisnik poseduje, ali ona nije obavezna.

Kako se prijaviti?

Prijave se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale PIO fonda na kojoj korisnik ima prebivalište, a mogu se podneti i u najbližoj organizacionoj jedinici Fonda, ukoliko penzioner u vreme podnošenja prijave boravi van svog mesta stanovanja.

Naglašava se da korisnici sa teritorije AP Kosovo i Metohija sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije te pokrajine, prijave podnose najbližoj filijali PIO fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravišta.

Članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje ovog prava. Rang lista penzionera koji ispunjavaju uslove za upućivanje na rehabilitaciju objavljuje se 24. radnog dana od dana isteka oglasa, a na rang listu se može podneti prigovor nadležnoj komisiji u roku od pet radnih dana od dana njenog objavljivanja na oglasnoj tabli.

Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri prigovore, obavesti podnosioce prigovora i utvrdi konačnu rang listu korisnika penzija koji su ostvarili pravo na rehabilitaciju, koju objavljuju na oglasnim tablama organizacija korisnika penzija - Saveza penzionera Srbije i Udruženja penzionera Srbije "Nezavisnost", Direkcije Fonda, Pokrajinskog fonda i filijala Fonda.

image