Srbija i Balkan

Dodik: EU je izgubila svoje vrednosti, Rusija ekonomski snažnija otkako su uvedene sankcije

Mislili su da će zajedničkim naporima oštetiti i uništiti Rusiju, ali su strukture Ruske Federacije postale samo ekonomski snažnije otkako su uvedene sankcije, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Dodik: EU je izgubila svoje vrednosti, Rusija ekonomski snažnija otkako su uvedene sankcije© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Evropska unija izgubila svoje evropske vrednosti i hrišćanske temelje i da je dozvolila sebi da se Amerika umeša u njenu politiku. Dodik je u intervjuu za "Glas Evrope" istakao da je EU odlučila da dodeli BiH status kandidata za učlanjenje u EU, jer je to učinila i za Ukrajinu i da su na taj način prekršeni svi evropski principi.

Prema rečima predsednika Srpske, već 20 godina se sprovode različiti procesi za učlanjenje BiH u EU, dok je Ukrajina, istovremeno, dobila status kandidata iz geopolitičkih razloga.

"Mogu da kažem da je Unija izgubila svoje evropske vrednosti. Dozvolili su sebi da se Amerika umeša u njihovu politiku. Mislili su da će zajedničkim naporima oštetiti i uništiti Rusiju, ali su strukture Ruske Federacije postale samo ekonomski snažnije otkako su uvedene sankcije", rekao je Dodik.

Evropi, kaže Dodik, nedostaje lider koji će je voditi napred i koji može da je ujedini, uz napomenu da Nemačka trenutno nema osobu koja može da vodi državu na pravi način.

"Dozvolili su sebi da ih SAD umešaju u rat protiv Rusije. Nemačka trenutno nema naftu, gas niti minerale. EU je uložila ogroman novac u Ukrajinu, a to ulaganje nije donelo rezultate. Takođe, Evropa je izgubila konkurentnost kada se radi o veštačkoj inteligenciji. EU je sada na teškom putu i teško da će biti sposobna da preživi", naveo je Dodik.

Smatra da u BiH postoji sve više evroskeptika te da je EU delovala privlačno pre nekoliko godina, ali da se sada, na primer, u Nemačkoj održavaju masovni štrajkovi, što je pre pet godina bilo jednostavno nemoguće da bilo ko uradi.

Dodik je istakao da je EU, u isto vreme, promenila kriterijum, te da bi među 18 zemalja bilo koja od njih teško ispunila uslove koje sada Brisel postavlja BiH i da se sada u BiH javlja sumnja u bilo kakvo saopštenje o tome kako će Unija brzo krenuti napred.

"Administracija u Briselu i vladajući krug dozvolili su Evropi da izgubi svoje hrišćanske temelje i poštuju isključivo američke ciljeve. Međutim, to nisu evropski ciljevi, ali hajde da sačekamo izbore za evropske strukture u maju i vidimo šta će se promeniti. Mi nismo spremni da odustanemo od našeg suvereniteta niti da imamo neprirodne vrednosti, kao što su LGBT i slične stvari koje nam nameću", naveo je Dodik, prenela je RTRS.

image