Srbija i Balkan

Podsticaj od 77 milijardi dinara: Vlada Srbije deli sredstva za poljoprivrednike

Cilj uredbe je podrška nedovoljno razvijenim oblastima poljoprivredne proizvodnje i unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava
Podsticaj od 77 milijardi dinara: Vlada Srbije deli sredstva za poljoprivrednikeGetty © Matt Cardy / Stringer

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2024. godini, kojom se raspoređuje deo budžetskih sredstava u ukupnom iznosu od 77.534.504.683 dinara.

Ovom uredbom propisuje se obim sredstava, vrste i maksimalni iznosi po vrsti podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu u cilju podrške nedovoljno razvijenih oblasti poljoprivredne proizvodnje i unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava, saopšteno je iz vlade.

Na inicijativu Ministarstva za brigu o selu, Vlada Srbije usvojila je uredbe o utvrđivanju tri programa dodele bespovratnih sredstava: za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva i organizovanje manifestacije "Miholjski susreti sela" na teritoriji Republike Srbije za 2024. godinu.

Cilj ovih programa je unapređenje uslova života i rada u seoskim sredinama.

Kroz program kupovine seoskih kuća sa okućnicom, za koji je opredeljeno 500 miliona dinara, podstiče se ostanak i povratak mladih u sela, dok je za kupovinu minibuseva i rešavanje pitanje mobilnosti seoskog stanovništva, vlada u ovoj godini opredelila 120 miliona dinara.

U cilju negovanja tradicionalnog način života i kulturno-istorijskog nasleđa, podržana je i manifestacija "Miholjski susreti sela" sa ukupno 50 miliona dinara.

image