Srbija i Balkan

Saopštenje Saveta Evrope: Srbija da ispita navode o Nikoli Sanduloviću

Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu stavilo je tačku na sva nagađanja o stanju Sandulovića pozivajući se na medicinsku dokumentaciju sa VMA
Saopštenje Saveta Evrope: Srbija da ispita navode o Nikoli Sanduloviću© Milos Tesic/ATAImagess

Generalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) za političke zatvorenike, Suna Evarsdotir, pozvala je danas vlasti u Beogradu da oslobode pritvorenog opozicionog političara i istraže optužbe da je on zlostavljan.

U saopštenju se navodi da su informacije o tom slučaju dobili od porodice lidera Srpske republikanske stranke Nikole Sandulovića.

"Pozivam srpske vlasti da se pridržavaju svojih obaveza prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, sprovođenjem brze, efikasne i nezavisne istrage o ozbiljnim optužbama o zlostavljanju gospodina Sandulovića od strane državnih agenata i garantovanjem njegovog pristupa odgovarajućoj medicinskoj nezi. Očekujem od srpskih vlasti da u potpunosti ispoštuju svoje međunarodne obaveze u vezi sa ljudskim pravima", navodi se u saopštenju.

Sandulović je uhapšen početkom januara, nakon posete Prištini gde je odao počast osnivaču i bivšem vođi albanske terorističke organizacije OVK Ademu Jašariju, a priveden je po nalogu bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, izdatom ranije, jer je u februaru 2023. godine tokom posete Prištini prisustvovao obeležavanju dana nezavisnosti tzv. Kosova.

Navode Sandulovićeve porodice da je on pretučen i bez odgovarajućeg tretmana poslat u zatvorsku bolnicu, negirala je BIA koja je istakla da, prilikom preduzimanja aktivnosti iz zakonom propisanog delokruga rada Agencije nije došlo do povrede slobode i prava, kao ni nezakonite primene fizičke sile prema Sanduloviću.

"Pripadnici BIA preduzeli su aktivnosti u cilju razjašnjenja pozadine Sandulovićeve protivzakonite delatnosti koju je nadležni tužilac kvalifikovao kao krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317. KZ RS", saopštila je BIA.

Navode porodice negiralo je i Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu koje je navelo da je imalo pristup prikupljanju dokaza, između ostalih, i otpusne liste VMA – Klinike za neurologiju od 4. januara, na ime Nikole Sandulovića, iz koje jasno proizilazi da nisu konstatovane bilo koje telesne povrede.

image