Srbija i Balkan

Naim Leo i NATO: "Nije propaganda"

Direktor Instituta za evropske poslove "autovao" se kao NATO propagandista, a sve pod parolom "sve drugo je propaganda"
Naim Leo i NATO: "Nije propaganda"© A.K./ATAImages

NATO u Srbiji nije sprovodio agresiju – ne smete to ni da pomislite, jer to je samo "propaganda". NATO je, kako nam otkriva Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove, zapravo "odbrambeni savez".

"Ponavljajte za mnom. NATO nije u ratu sa Rusijom. NATO prima nove članice od osnivanja. NATO je odbrambeni savez. Sve drugo je propaganda", ubeđuje nas ovaj politikolog i to apsurdno, u dobrom, starom maniru, jedne od najefikasnijih propagandnih tehnika – "brejnvošinga", odnosno ispiranja mozga.

Slučajnost je samo što je istu metodu "ponavljanja" koje savetuje ovaj politikolog, kao svoje oružje koristio i Hitlerov propagandista Gebels, podučavajući da "hiljadu puta ponovljena laž postaje istina". Beširi samo želi da "ponavljanjem" dobro utvrdimo "znanje" koje nam on prenosi.

Jer, dobronameran i iskren, Beširi nas uverava, da se svi sa drugačijim stavovima služe samo podlom propagandom. A, on nam govori iz srca, onako, kako mu padne na pamet – potpuno bez ikakvog interesa, i ni za čiji račun.

Možda bismo i poverovali u Beširijevu zgađenost propagandom, da on, međutim, ovom objavom na Iksu nije konačno "izašao iz ormara".

Jer, iako je tvit podelio kao da je reč o njegovom stavu, i mišljenju, simptomatično je da je ono što je napisao – zapravo siže nešto ranije objave NATO- a, potpuno iste poente.

Dakle, čista propaganda u korist Severnoatlantskog saveza. Nije se Naim Leo sam dosetio da nas edukuje o tome šta je propaganda, nego je njegov tvit usledio samo nekoliko sati nakon što nas je na istu temu pratioce "prosvetljavao" i ovaj pakt.

Alijansa koja pokušava da američku hegemoniju zaseje čitavom planetom, ne libeći se, pritom, da koristi najagresivnije metode, ubeđuje nas ono što i Naim Leo Beširi – oni su "odbrambeni savez".

Svi suprotni stavovi su, kaže NATO, pa i njegov zastupnik Beširi – ruske dezinformacije.

Alijansa, kaže, nije u ratu s Rusijom. Učinilo nam se, dakle da oni naoružavaju i obučavaju ukrajinsku vojsku i osmišljavaju vojne strategije Kijeva.

"NATO nije agresivan", kažu. Učinilo nam se da su nas bombardovali. Nisu njihove bombe ubijale srpsku decu – to su nam samo podmetnuli "propagandisti" o kojih nas štiti Naim Leo.

"NATO je intervenisao u bivšoj Jugoslaviji da zaustavi krvoproliće i spasi živote", uveravaju nas, pak, ovi drugi propagandisti, za koje Naim Leo radi.

Beširijev Institut za everopske poslove predstavlja se kao "nezavisna, nevladina i nestranačka organizacija" koju je 2010. godine osnovala grupa mladih stručnjaka koji dele ideju i viziju Srbije kao punopravne, aktivne i ravnopravan član evroatlantske porodice naroda.

"Institut se zalaže za ubrzanje procesa evropskih integracija Srbije i daje snažan doprinos debati o članstvu u EU i NATO-u. U saradnji sa državnim institucijama, zajedničkim delovanjem jačamo kapacitet Srbije da se suoči sa izazovima u globalnom svetu, čiji je krajnji cilj aktivno članstvo Srbije u EU i NATO za dobrobit svih građana", piše na sajtu organizacije čiji je direktor Beširi karijeru započeo u Helsinškom odboru za ljudska prava Sonje Biserko.

Beširi je, svojevremeno bio i na čelu NVO "Omladinski odbor  za obrazovanje", koja se 2015. "proslavila" pozvavši bivšeg lidera OVK-a Hašima Tačija u Beograd na seminar.

Menjao je radna mesta, ali ne i saradnike. Na listi donatora i sponzora njegovog Instituta ostali gotovo potpuno isti kao i dok je radio u Helsinškom odboru – a to su zapadne fondacije, grupe i institucije.

Nezaobilazni USAID, NED, Fond za humanitarno pravo… samo su neki od zajedničkih prijatelja dveju institucija, dok Institut na sajtu otvoreno, na listi donatora, predstavlja i NATO.

Za ovakvo prijateljstvo Beširi se već godinama odužuje tvrdeći da se u Srebrenici dogodio genocid, tražeći da se ukine veronauka u školama, i ubeđujući nas da je Kosovo kroz istoriju "više bilo izvan nego unutar granica Srbije".

A sve, tvrdeći da – "to nije propaganda".

image