Srbija i Balkan

Dodik poručio: Američka ambasada opet iznela niz laži, RS može samostalno da postoji

Predsednik RS je istakao da pretnje i nasilje Amerikanaca nikada nisu bili jači i da je godinama izložen njihovom nasilju jer ih ometa u umanjivanju prava koja RS ima po Dejtonu i Ustavu
Dodik poručio: Američka ambasada opet iznela niz laži, RS može samostalno da postoji© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je američka ambasada u BiH u najnovijem saopštenju opet iznela niz laži i poručio da je Republika Srpska država po svemu, te da može da postoji i funkcioniše samostalno, dok BiH kakvu žele Amerikanci žele da stvore ne može da postoji, jer nije u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

Dodik je poručio da je Republika Srpska u potpunosti opredeljena da sačuva dejtonsku BiH i da tu politiku dosledno vodi od svog nastanka.

"Pretnje i nasilje Amerikanaca nikada nisu bili jači, a svoju silu manifestuju političkim procesom koji su preko antiustavnog Suda i Tužilaštva pokrenuli protiv mene. Godinama sam lično izložen njihovom nasilju. Tačnije, pre sedam godina prvi put su krenuli u obračun sa mnom zato što nisam dozvolio da neko ruši ono što piše u Dejtonu i da ga oblikuje onako kako to samo Muslimanima odgovara, stvarajući neku unitarnu BiH, koju nikada ne bi prihvatila dva od tri konstitutivna naroda", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks uoči odlaska u Sud BiH, gde bi trebalo da bude održan glavni pretres protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Predsednik RS je istakao da ih je "ometao u rušenju Republike Srpske i umanjivanju prava koja ima po Dejtonu i Ustavu, a sada su pronašli nekog ilegalca pa ismevaju i samu BiH i sve građane koji ovde žive".

"Na kraju kad naprave totalni haos, onda će se povući odavde, kao što su to uradili toliko puta u raznim delovima sveta, gde smo videli kako se to završilo i ostaviće Bošnjake, koji će opet morati da se dogovaraju sa Srbima i Hrvatima. Bilo bi dobro da to shvate i njihovi predstavnici ako žele da BiH postoji", poručio je Dodik.

Podsetimo, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je juče izdala saopštenje u kojem tvrdi da retorika i delovanje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavljaju pretnju tom entitetu, Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, a da ih naročito brine njegova "secesionistička agenda kojom krši Dejtonski mirovni sporazum".

image