Srbija i Balkan

Dodik: Razdvajanjem postupka sudija dokazao da sam ja cilj

Predsednik Republike Srpske postupajućem sudiji Mirsadu Striki rekao je da "obustavi postupak, ako želi da sačuva obraz" i istakao da se još jednom pokazalo da su Sud i Tužilaštvo BiH politički instruisani i pod uticajem stranaca
Dodik: Razdvajanjem postupka sudija dokazao da sam ja cilj© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je razdvajanjem postupka protiv njega i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, sudija dokazao da je on cilj ove afere.

Dodik se obratio se danas u sudnici, prvi put od početka procesa koji se pred Sudom BiH vodi protiv njega zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

"U optužnici stoji da sam optužen jer sam poštovao Ustav Republike Srpske. Imao sam priliku i odlučio sam prvi put da se obratim sudiji i da mu kažem da je Ustav Srpske usaglašen sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik u obraćanju novinarima nakon pojavljivanja pred sudijom. 

Predsednik Republike Srpske postupajućem sudiji je rekao da "obustavi postupak ako želi da sačuva obraz".

Dodik je istakao da se još jednom pokazalo da su Sud i Tužilaštvo BiH politički instruisani i da su pod uticajem stranaca.

"Ovo je čisto politički proces kome ne pomažu pravne činjenice", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je rekao da očekuje oslobađajuću presudu i da će u tom slučaju tužiti BiH za nadoknadu štete.

"Ukoliko bude tako, BiH će morati da plati visoku kaznu za nesposobne tužioce", poručio je Dodik.

Milan Tegeltija, savetnik predsednika Republike Srpske, izjavio je danas da je razdvajanje postupka protiv predsednika Republike Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića suprotno osnovnim načelima krivičnog postupka predviđenim Zakonom o krivičnom postupku.

"Razdvajanje tog postupka ne može se opravdati opravdanim izostankom jednog optuženog – Lukića, jer Sud nije ustanovio izvesnu dužu nemogućnost prisustva pretresima Lukića, što bi onemogućilo sprovođenje postupka protiv obojice", pojasnio je Tegeltija.

Kako je kod Lukića reč o akutnom zdravstvenom stanju koje je prolaznog karaktera, napomenuo je Tegeltija, Sud je u skladu sa načelima krivičnog postupka morao da odloži glavni pretres i voditi ga u naknadnom roku zajednički za oba optužena, a u međuvremenu utvrditi prirodu zdravstvenog stanja Lukića i izvesnost njegovog pojavljivanja na pretresu u nekom narednom vremenu.

"Na ovaj način, razdvajanjem postupka Sud BiH je demonstrirao politički cilj i metu ovog kvazi-krivičnog, a u stvari političkog postupka protiv predsednika Republike Srpske, jer je potpuno odstupio od osnovnih načela Zakona o krivičnom postupku koji zahtevaju jedinstveno vođenje postupka o jedinstvenom uzročno-posledično povezanom događaju, te odstupio od prethodnog utvrđivanja razloga za razdvajanje krivičnog postupka (utvrđivanje izvesne duže nemogućnosti prisustva pretresima jednog od optuženih)", rekao je Tegeltija u izjavi za Srnu.

On je ukazao da je Sud BiH, naprotiv, mimo načela Zakona o krivičnom postupku i ne utvrđujući razloge za razdvajanje postupka doneo odluku o razdvajanju postupka rukovodeći se političkim, a ne objektivnim i utvrđenim krivično-procesnim razlozima.

"Sve ovo je samo još jednom pokazalo da je ovaj postupak pred Sudom BiH 'postupak sa političkom metom' koji kao takav predsedniku Republike Srpske ne omogućava fer, nepristrasan i zakonit proces pred nezavisnim i nepristrasnim sudom koji sudi isključivo u skladu sa Ustavom i zakonom", ocenio je Tegeltija.

Košarac: Dodik pokazao kako se brani Srpska

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac istakao je da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas ponovo pokazao kako se u Sarajevu brani Republika Srpska, njena ustavna pozicija i integritet institucija Srpske.

"Danas su u neustavnom Sudu BiH pale sve maske i pokazala se suština - jedini cilj ovog politički dirigovanog procesa, odnosno progona je uklanjanje Dodika sa političke scene u BiH. Jer kako drugačije objasniti razdvajanje postupka protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića", ukazao je Košarac, dodajući: 

"Zašto im se toliko žuri? U panici od nesavesnog delovanja na silu ubrzavaju, a sada i razdvajaju proces. Moraju položiti račune Šmitu, Marfiju i drugim mentorima iz pojedinih zapadnih ambasada, koji su istinski nalogodavci ove bruke i sramote koja se dešava pred Sudom BiH. Nismo politički naivni i razumemo šta su krajnje namere dela međunarodne zajednice, pri čemu su sudije i tužioci samo marionete u njihovim rukama."

Košarac je naveo da su rešenja u unutrašnjem dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez bilo koje vrste međunarodnog intervencionizma, koji je u pravilu na štetu Republike Srpske.

Ročište predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću okončano je bez jasnog stava da li će biti nastavljeno 30. januara jer je Dodikova odbrana zatražila izuzeće postupajućeg sudije Mirsada Strike.

image