Srbija i Balkan

Član tima za odbranu predsednika RS: Optužnica nema veze sa pravom, na ovome će "polomiti zube"

Član tima za odbranu predsednika RS i branilac i srpskog generala Ratka Mladića podsetio je na ujdurmu kojom su zapadnjaci mislili da će prevariti sve: tako što će Bošnjak da podigne optužnicu, a Srbin da sudi i osudi Dodika, ali im je plan propao, jer su im neki Srbi otkazali poslušnost
Član tima za odbranu predsednika RS: Optužnica nema veze sa pravom, na ovome će "polomiti zube"© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Podizanje optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika nema nikakve veze s pravom, ni pravdom, niti bi se ijedan pravnik sa kredibilitetom upustio u takvu svinjariju, kaže za RT Balkan Branko Lukić, član pravnog tima odnosno saveta za odbranu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Član tima za odbranu predsednika Republike Srpske, inače advokat generala Ratka Mladića ocenjuje da je podizanje optužnice kao "svinjariju ljudi bez kredibiliteta".

"Nema tu prava uopšte, a nema ni pravnika sa kredibilitetom. Nijedan pravnik sa kredibilitetom se ne bi upustio u tu svinjariju", poručuje Lukić i dodaje:

"Pre svega, prijava je podneta zbog toga što Dodik neće da ispunjava odluke koje je 'doneo' inostrani turista, praktično 'nepostojeći' čovek Kristijan Šmit."

Kako navodi Lukić, tužilac koji je primio prijavu od Šmita da Dodik ne sprovodi njegove odluke trebalo je prvo da proveri legitimaciju čoveka koji prijavu podnosi. 

"Da li on može da donosi odluke, da prijavljuje da ih neko ne poštuje, da čini bilo šta što se tiče BiH i Republike Srpske i da zahteva nešto? Ne, apsolutno ne. Šmit nije visoki predstavnik. Trebalo bi da bude visoki predstavnik Ujedinjenih nacija, ali kako ga Savet bezbednosti nije potvrdio, on to nije", naglašava sagovornik RT Balkan.

Možda je, ocenjuje Lukić, Kristijan Šmit visoki predstavnik nekih ambasada ili zemanja Kvinte.

"Propali političar sa kojim nisu znali šta će, pa su ga 'uvalili' BiH može biti visoki predstavnik Kvinte, američke ili britanske ambasade, ali nikako Ujedinjenih nacija, iako on nastoji da kaže da je tu ispred UN-a", kaže Lukić.

On dodaje da čak i da ga je SB UN izglasao za visokog predstavnika Šmit ne bi mogao da donosi odluke i primorava građane da ih sprovode. 

"Bonska ovlašćenja više ne postoje, čak i da su ga izglasali ne bi mogao, po zakonu i Ustavu BiH da donosi bilo kakve odluke, samo skupština može da menja i donosi zakone", naglašava naš sagovornik. 

Lukić je podsetio i na ujdurmu kojom su zapadnjaci mislili da će prevariti sve, tako što će Bošnjak da podigne optužnicu, a Srbin da sudi i osudi Dodika, ali im je plan propao, jer su im neki Srbi otkazali poslušnost.

Istakao je da je vreme da se pokaže jedinstvo, a da će Zapad na ovome "polomiti zube".

"Moramo da pokažemo jedinstvo i Zapadu poručimo da će da 'polome zube'. Srbi nikad nisu bili na pogrešnoj strani istorije i sada ćemo da se izborimo za svoja prva, a perjanica te borbe je Milorad Dodik", ukazuje advokat Lukić.

image