Srbija i Balkan

Čović: Po briselskim kuloarima se priča da je plan da Srba na KiM bude manje od jedan odsto

Odluka Prištine o zabrani dinara će dodatno napraviti pritisak na Srbe, upozorava Čović
Čović: Po briselskim kuloarima se priča da je plan da Srba na KiM bude manje od jedan odsto© ATA Images

Bivši šef koordinacionog tima za KiM Nebojša Čović izjavio je da je najava Prištine o ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom, kao i zabrana upotrebe dinara još jedna od provokativnih mera u okviru pritiska koji se vrši na srpsku nacionalnu zajednicu.

On je na Radio-televiziji Srbije ocenio da će to napraviti dodatni pritisak u cilju iseljavanja Srba sa KiM.

Centralna banka u Prištini saopštila je da će evro biti jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu, i da ta mera stupa na snagu 1. februara ove godine.

Čović je podsetio da je takozvana kosovska narodna banka 27. decembra prošle godine donela odluku o ukidanju dinara kao platnog sredstva na prostoru Kosova i Metohije.

Sve su to, kaže, Kurtijeve mere koje služe da se poveća pritisak da se na Kosovu i Metohiji pravi tzv. aparthejd pod nadzorom međunarodne zajednice.

"Videli ste i oko registarskih tablica, sada oko dinara, Srpske pravoslavne crkve i da ne nabrajamo stalne pritiske, specijalce, duge cevi, uzurpiranje srpske imovine", rekao je Čović.

Međutim, ova mera u vezi sa platnim prometom i dinarom, sa zatvaranjem banaka, će napraviti dodatni pritisak u cilju iseljavanja Srba.

"Po briselskim kuloarima se već priča da je projekat vezan za prostor Kosova i Metohije takav da tamo Srba bude manje od jedan odsto i očigledno se to sve radi. Mislim da je to jako važno da se zaustavi, u suprotnom, može doći do eskalacije i novih sukoba", naveo je Čović.

"Lajčak kaže da će on obavestiti Brisel. Pa šta, on nije znao da će se to dogoditi? I u redu je, obavestiće Brisel i hoće li Brisel odmah reagovati da se to zaustavi i da se spreče te dodatne Kurtijeve provokacije", upitao je Čović.

Ističe da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno rekao da će sve to uticati na dijalog.

image