Srbija i Balkan

Bogojavljenska trka širom srpskog sveta: Plivanje za Časni krst i na Gazivodama

Za krst su se nadmetali maloletnici, žene, pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, gardisti...
Bogojavljenska trka širom srpskog sveta: Plivanje za Časni krst i na Gazivodama© TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Bogojavljansko plivanje za Časni krst održano je danas širom Srbije, u Beogradu na nekoliko lokacija, na Adi Ciganliji, u Zemunu, na Sava promenadi, kao i u drugim gradovima, u Užicu, Čačku, Prokuplju, Somboru, Šapcu, na Srebrnom jezeru...

Osim toga, plivalo se i u Republici Srpskoj, na Gazivodama na KiM i u drugim sredinama gde žive Srbi, kao i u Crnoj Gori.

Nadmetali su se maloletnici, žene, pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, gardisti...

Na Adi Ciganliji, u vodi temperature pet stepena Celzijusa, prvi je do Časnog krsta doplivao pripadnik Žandarmerije Nikola Trajković.

Sa njim se nadmetalo 44 plivača, među kojima i jedna dama Ksenija Jovanović.

Ivan Begovski prvi je doplivao do Časnog krsta u Zemunu, gde je učestvovalo ukupno 495 plivača, od kojih su devet bile žene.

Svetlana Isailović iz Mačvanskog Belotića, prva je dama koja je u Šapcu doplivala do Časnog krsta.

Još jedna mlada dama, Iva Radošević (16) iz Beograda, osvojila je krst na Srebrnom jezeru.

Mladen Batalo iz Čonoplje prvi je doplivao do Časnog krsta u Somboru.

Lazar Jakovljević prvi je doplivao do Časnog krsta u Zrenjaninu.

Jovan Kecović (18) je prvi, od 186 plivača, koji je u Čačku plivao hladnom Moravom.

"Ovo mi je drugi put da plivam za Časni krst, puno mi je srce što sam sada doplivao prvi. Velika je čast i ovo mi mnogo znači. Na ovaj način želim da dam svoj doprinos u očuvanju srpske tradicije i običaja. Nije bilo mnogo hladno", rekao je Jovan.

Luka Minić (19) iz Prokuplja prvi je među rekordnih 53 plivača, doplivao do Časnog krsta u trci koja se deseti put zaredom organizuje u Prokuplju na reci Toplici. Najstariji plivač je bio šezdesetosmogodišnji Ljubiša Paunović.

U Užicu, gde je održano 14. Bogojavljensko plivanje, prvi je doplivao Vasilije Janić (23). On ipak nije bio najmlađi plivač, jer je ta titula u ovom gradu na Đetinji pripala Makariju Hadži Basuroviću (11).

"Kada sam imao jednu godinu otac me je pokvasio u Đetinji i od tada svake godine. Ovo mi je prvi put da plivam u Užicu, a ranije sam učestvovao na Zlatiboru", otkrio je Makarije.

Miloš Pavlović iz Ljubovije prvi je doplivao do Časnog krsta u Drini, a u Banjaluci je do krsta prvi doplivao Nikola Ćosić, a onda je Časni krst dao slepom momku Slobodanu Kesiću.

U Crnoj Gori se plivalo na više lokacija, u Podgorici, Herceg Novom, Bečićima, Nikšiću, Danilovgradu. Pobednik Bogojavljenskog plivanja u Podgorici na ušću reka Ribnice i Morače je Bogdan Jovićević.

Iznenađenje se dogodilo i na jezeru Gazivode, gde prvobitno nije trebalo da bude organizovano plivanje. Ipak, zbog tradicije ono je održano i to sa najvećim brojem plivača do sada, čak 224.

Na Bogojavljenje se pliva stazom dugom 33 metra, koja simbolizuju 33 godina Hristovog života.

image