Srbija i Balkan

Danas se pliva za Časni Krst

Prema pravilu, treba da se pliva 33 metra, što simbolizuje broj godina koliko je imao Isus Hristos kada je razapet na krstu
Danas se pliva za Časni Krst© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Bogojavljenje, spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusa Hrista u reci Jordanu i objavljivanje Bogočoveka.

Tradicionalno plivanje za Časni krst na praznik Bogojavljenje, održava se svake godine u gradovima širom Srbije, ali i u još nekim delovima sveta.

Prema pravilu, treba da se pliva 33 metra, što simbolizuje broj godina koliko je imao Isus Hristos kada je razapet na krstu.

Na najmanje šest lokacija u Beogradu u petak će se zaplivati za Časni krst na Bogojavljenje: u Zemunu, Adi Ciganliji, Bečmenu, Zabrežju, Očagi i Grockoj.

Prazničnom službom u 9 časova u crkvi Svetog Nikolaja Mirlikijskog, a potom Litijom, koja će u 11.30 časova proći centralnim gradskim ulicama i plivanjem za Časni krst u Dunavu tačno u podne, tradicionalno će u Zemunu biti proslavljen veliki pravoslavni praznik Bogojavljenje.

Ova manifestacija održava se 27. put, u organizaciji Gradske opštine Zemun i Svebor Saveza Beograda, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Liturgijom, svečanom bogojavljenskom litijom i plivanjem za Časni krst i ove godine biće obeležen veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje na Čukarici, saopšteno je iz Opštine Čukarica. Manifestaciju, koja se održava 26. put zaredom, organizuju Gradska opština Čukarica, Hram Svetog Đorđa na Banovom brdu, Sportska organizacija Čukarica, Vojska RS, Žandarmerija, SVIBOR i JP "Ada Ciganlija".

Sveta liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počeće u 8.30 časova, a litija polazi u 11 časova ispred hrama. U 12 časova prijavljeni plivači iz redova Vojske RS, Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva plivaće za Časni krst.

Plivanje i na Gazovodama

Dom kulture "Stari Kolašin" organizovaće danas, na Bogojavljenje, plivanje za Časni krst na jezeru Gazivode.

Plivanje se organizuje pod pokroviteljstvom opštine Zubin Potok, u 12.30 sati, preneo je TV Most.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je ranije da ove godine nije u stanju da upriliči plivanje na Bogojavljenje zbog organizacionih i bezbednosnih razloga. Iz Eparhije su naveli da će u svim crkvama i manastirima eparhije biti služena praznična liturgija uz veliko osvećenje vode.

Temperatura vode

Goran Mihajlović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da je trenutna temperatura vode što se tiče većih reka negde između četiri i šest stepeni.

"Tisa je oko tri stepena, Dunav i Sava su između četiri i šest stepeni. Pozitivno je, neće biti onako baš ledeno, mada je uvek u januaru i za Bogojavljenje hladno za plivanje i to svakako nisu oni letnji uslovi", dodaje Mihajlović.

Ukazao je da je u petak prognozirana maksimalna temperatura između četiri i 10 stepeni, tako da neće biti previše hladno.

"I temperatura vode nije previše niska i u tom smislu, s obzirom da je januar, možemo reći da će biti ipak relativno povoljni uslovi za plivanje", ističe Mihajlović.

image