Srbija i Balkan

Prikupljeni potpisi za smenu albanskih gradonačelnika na severu Kosova i Metohije

Darko Vuksanović iz Inicijativne grupe za Zvečan je rekao da su neophodan broj potpisa prikupili prvog dana pokretanja peticije 19. januara
Prikupljeni potpisi za smenu albanskih gradonačelnika na severu Kosova i Metohije© FOTO TANJUG/ STR

U četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije - Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku - završeno je prikupljanje potpisa u okviru peticije za smenu albanskih gradonačelnika.

To su za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili članovi inicijativnih grupa, koji su i pokrenuli peticiju na osnovu administrativnog uputstva vlade tzv. Kosova. Ovo uputstvo je doneto početkom septembra prošle godine kako bi se otvorio put za raspisivanje vanrednih izbora na severu KiM, a nakon što su na vlast došli albanski gradonačelnici.

Inače, rok za prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika ističe danas, a na osnovu Administrativnog uputstva može biti produžen samo jednom na još 15 dana.

Darko Vuksanović iz Inicijativne grupe za Zvečan je za RSE rekao da su neophodan broj potpisa prikupili prvog dana pokretanja peticije, 19. januara.

U roku od nekoliko dana su potpisi prikupljeni i u ostalim opštinama ali nije saopšten tačan broj, već su članovi inicijativnih grupa naveli kako su prikupili "i više nego što je bilo potrebno".

Predata potpisana peticiju za smenu tzv. gradonačelnika Leposavića

Predstavnici inicijative građana za smenu gradonačelnika Leposavića Ljuljzima Hetemija predali su danas u zgradi opštine predsedavajućem SO Leposavić potpisanu peticiju.

Kako su naveli, uspeli su da sakupe više od 2.689 glasova koliko je bilo potrebno da se izađe na referendum.

Kako javlja dopisnik Tanjuga, u zgradu opštine u Leposaviću pristigli su i albanski gradonačelnici i iz preostale tri opštine sa severa Kosova i Metohije, a za sada nema informacija koji je povod sastanka.

Da bi peticija bila uspešna, bilo je potrebno prikupiti najmanje 20 odsto potpisa od ukupnog broja upisanih birača, odnosno u Zubinom Potoku 1.347 potpisa, u Zvečanu 1.411, u Severnoj Mitrovici 3.640, a u Leposaviću 2.689.
Naredni korak je da inicijativne grupe ove potpise predaju predsednicima skupština opština, koji imaju rok od tri dana da ih proslede prištinskoj Centralnoj izbornoj komisiji na razmatranje i proveru.

Ukoliko CIK potvrdi da su prikupljeni potpisi odgovarajući i verifikuje ih, organizuje se glasanje o smeni gradonačelnika, koje treba da bude održano u roku od 45 dana.

Da bi ovo glasanje bilo uspešno, potrebno je 50 odsto plus jedan glas građana sa pravom glasa.

Nakon toga, rezultat se šalje predsednici tzv. Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore.

Podsetimo, na lokalnim izborima održanim u aprilu prošle godine u četiri opštine na severu Kosova i Metohije sa srpskom većinom za gradonačelnike su izabrani Albanci.

Te izbore bojkotovali su Srbi zbog toga što Priština nije poštovala briselske sporazume, kao i stalnih upada specijalnih jedinica na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Na izbore je izašlo svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih, odnosno glasačko pravo iskoristilo je 1.567 građana, među kojima i 13 Srba. Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 odsto stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Peticije za smenu gradonačelnika pokrenula je grupa građana iz severnog dela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana. Privremene vlasti u Prištini su prošlog leta usvojile tzv. administrativno uputstvo za razrešenje gradonačelnika putem peticije.

image