Srbija i Balkan

Petković sa Fergusonom: Srbi na KiM izloženi pritiscima da se potčine Prištini

Direktor Kancelarije za KiM obavestio je britanskog ambasadora da odluka Prištine da ukine dinar kao sredstvo plaćanja vodi ka obesmišljavanju svih postignutih dogovora
Petković sa Fergusonom: Srbi na KiM izloženi pritiscima da se potčine Prištini© TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se  ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Edvardom Fergusonom i tom prilikom ga obavestio da se Srbi na Kosmetu svakodnevno susreću sa političkom obespravljenošću, stalnim napadima i pokušajima da se nasilnim i nedemokratskim sredstvima potčine Prištini.

U saopštenju Kancelarije za KiM se navodi da je na početku razgovora Petković rekao da je zabrinut zbog odluke Prištine da od 1. februara prekine platni promet sa centralnom Srbijom i ukine dinar kao sredstvo plaćanja u pokrajini, istakavši da se radi o posebnom vidu pritiska koji bi zasigurno vodio ka iseljavanju srpskog stanovništva sa KiM.

"Ova odluka vodi i ka obesmišljavanju svih do sada postignutih dogovora, pa i dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, koja se u svojoj strukturi bazira i na institucijama koje funkcionišu u platnom sistemu dinara, jedinoj legalnoj valuti na KiM", naglasio je Petković.

Kako je rekao, radi se o opasnom jednostranom potezu Aljbina Kurtija, koji nije samo politički već pre svega socijalni i humanitarni problem sa katastrofalnim posledicama.

Petković je sagovornika upoznao i sa činjenicom da su Srbi predali potpisane peticije za smenu nelegitimnih gradonačelnika i odbornika na severu Kosova i Metohije i da očekuju da se taj problem reši u što skorije vreme.

"Lažni gradonačelnici i odbornici izabrani su sa 3,5 odsto glasova, a sada je prikupljeno više nego dovoljno potpisa za njihovu smenu, odnosno više od 20 odsto od ukupog broja registrovanih birača", naveo je Petković.

Srbi i Albanci, prema Petkovićevim rečima, svoje nesuglasice oko Kosova i Metohije ne mogu rešiti nikako drugačije osim dijalogom, na čemu će Beograd i dalje posvećeno da radi.

Međutim, kako je istakao, proces normalizacije je pod velikim znakom pitanja, imajući u vidu činjenicu da Aljbin Kurti iz dana u dan kreira krize, incidente i nasilje nad Srbima.

image