Srbija i Balkan

Kineski ambasador: Saradnja Kine i Srbije unosi više stabilnosti u svet

Diplomata iz Pekinga poželeo je u novoj godini Srbiji prosperitet i napredak, a narodu sreću i zdravlje
Kineski ambasador: Saradnja Kine i Srbije unosi više stabilnosti u svetwww.globallookpress.com © Xinhua/Ren Chao

Kina i Srbija koračaju ruku pod ruku na putu ka modernizaciji, s ravnopravnošću, uzajamno korisnom saradnjom i zajedničkom pobedom, kaže kineski ambasador u Srbiji Li Ming.

U autorskom tekstu za "Politiku" navodi da smo protekle 2023. postigli plodne rezultate u unapređenju saradnje u različitim oblastima.

Ambasador napominje da se ulaskom u 2024. širom sveta ubrzava velika transformacija i da se promene istorijskog značaja odvijaju kao nikada ranije.

"Suočena s komplikovanom međunarodnom situacijom, Kina je spremna da dalje učvršćuje međusobno poverenje i saradnju sa Srbijom, nedvosmisleno podržava napore Srbije u očuvanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa, zajedno sa Srbijom gradi zajednicu sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, kako bismo uneli više sigurnosti u nestabilan svet", poručuje ambasador.

Srbiji je poželeo prosperitet i napredak, a narodu sreću i zdravlje.

"Nadam se da će kinesko-srpsko prijateljstvo u novoj godini pokazati više dinamike i vitalnosti", poručuje diplomata.

Podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru predvodio delegaciju na Trećem forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put".

"Dvojica šefova država imali su detaljnu komunikaciju i postigli važan konsenzus o kvalitetnoj zajedničkoj izgradnji 'Pojasa i puta' i bili su svedoci potpisivanja niza važnih dokumenata o saradnji, kao što je Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, tako da su zacrtali kurs za dalje produbljivanje saradnje", navodi ambasador.

Napominje da saradnja dve države na velikim ekonomskim i trgovinskim projektima koristi našem narodu, kao i da je za dve godine preko pruge Beograd – Novi Sad prevezeno više od šest miliona putnika.

Kao uspeh navodi to što je obilaznica oko Beograda puštena u saobraćaj, čime su smanjene gužve u gradu i poboljšan kvalitet vazduha.

"Sve više kvalitetnih srpskih proizvoda, poput crvenog vina, meda i govedine, ulazi u život Kineza, a proizvode 'Mejd in Serbija' favorizuje sve veći broj kineskih potrošača", kaže ambasador.

Ističe i međuljudsku i kulturnu razmenu koja je zbližila dva naroda. Manifestacija "Srećna Kineska nova godina" održana je u mnogim gradovima u Srbiji, donoseći divne tradicionalne kineske umetničke predstave i kineske novogodišnje blagoslove.

Devojka iz Srbije Iva Ilić pobedila je u finalu 22. takmičenja u znanju kineskog jezika za strane studente "Kineski most" i postala ambasador za prijateljsku razmenu mladih Kine i Srbije.

Košarkaška zvezda Nikola Jokić snimio je video-poruku za košarkaška takmičenja "Vilidž BA", koja se održavaju u ruralnim područjima Kine, kako bi ohrabrio što više Kineza da se bave sportom.

Nakon što su stupili na snagu sporazum o ukidanju viza i sporazum o međusobnom priznanju vozačkih dozvola između Kine i Srbije i pošto su otvorene direktne avio-linije, zabeležen je rast obima međuljudske razmene i turističke saradnje naše dve zemlje.

image