Srbija i Balkan

I "Borba" na briselskom kanabeu: Traže poništavanje izbora i međunarodnu istragu

Pre "studenata" Evropskoj uniji su se na demokratiju u Srbiji žalile i njihove kolege sa liste "Srbija protiv nasilja"
I "Borba" na briselskom kanabeu: Traže poništavanje izbora i međunarodnu istragu© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

Studentkinje, članice neformalnog pokreta "Borba" koji je podržao proteste liste Srbija protiv nasilja, zatražile su od predstavnika Evropske unije u Briselu da ne priznaju legitimitet srpskih izbora ni na jednom nivou, kao i da što pre otvore međunarodnu istragu zbog navodnih izbornih regularnosti.

Članice ovog pokreta Emilija Milenković i Staša Cvetković na turneji u Briselu nalaze se već tri dana, a za to vreme su se srele sa članovima Direktorata za proširenje, omladinskih partija i članovima Evropskog parlamenta.

Organizacija, čini se, smatra efikasnijim da srpsku demokratiju, umesto u Srbiji, brani u Briselu, pa su tako Milenković i Cvetković zatražile od evroparlamentaraca da u svojim državama članicama zahtevaju da se njihovi parlamenti i vlade oglase o "izbornoj krađi" u Srbiji.

Pre nekoliko dana raspravu o srpskim izborima, sa beogradskih ulica na briselske kanabee, preneli su i pripadnici liste "Srbija protiv nasilja", pa je na zahtev prozapadne opozicije raspravu održao i sam Evropski parlament, a francuski poslanik Žan-Lik Lakapel rekao je tokom sednice da je skandalizovan time, dodajući da je "svaka zemlja suverena, slobodna i nezavisna bez obzira da li se njeni izbori sviđaju Evropskoj uniji".

Sednica na kojoj se raspravljalo o domaćoj demokratiji, zakazana je nakon dvanaestodnevnog štrajka glađu Marinike Tepić, a veliki deo srpske opozicije osudio je to kao mešanje Evropske unije u unutrašnje stvari Srbije, i narušavanje državnog suvereniteta.

Izborni rezultati definitivno se ne dopadaju ni "Borbi" pa su njene članice najavile da će nastaviti da protestuju i zahtevaju da se ponište izbori na svim nivoima i otvori međunarodna istraga.

Milenković je, kako je preneo Radio Slobodna Evropa, rekla da su se ona i njena koleginica tokom posete fokusirale na tretman studenata i mladih na ulici, "pogotovu u kontekstu hapšenja studenata, policijske brutalnosti i zloupotrebe biometrijskih podataka".

Zatražile su od Evrope da prati sudski proces koji predstoji studentima koji su u pritvoru, kao i da motre na način na koji policija postupa prema mladima na ulicama.

Pripadnice "Borbe" tvrde da u Briselu iznose "zahteve studenata", iako ostaje nejasno od koga su tačno dobile mandat da nastupaju u ime čitave jedne populacije od 250.000 mladih ljudi koji trenutno pohađaju visoke obrazovne ustanove u Srbiji.

image