Srbija i Balkan

Udar na suverenitet Srbije i volju građana: Šta stranke misle o raspravi u Evropskom parlamentu?

Čak 1.300 kilometara daleko od Beograda, više od 700 stranih poslanika svoje vreme troši na raspravu o srpskim izborima. Kakve su im namere i zašto bi neko iz Srbije suverenitet svoje zemlje predao briselskim birokratama?
Udar na suverenitet Srbije i volju građana: Šta stranke misle o raspravi u Evropskom parlamentu?Getty © Christopher Furlong

Nakon 12 dana na infuziji i vitaminima, liderka koalicije "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić kaže da se izborila za svoj cilj – da Evropski parlament, u sali 1.300 kilometara udaljenoj od Beograda, raspravlja o srpskim izborima.

Da stvar bude bolja, tvrdi Tepićeva, poslanici će doneti i rezoluciju o izborima u Srbiji.

Nije prvi put da strani poslanici raspravljaju o unutrašnjim stvarima naše zemlje i da usvajaju neobavezujuće rezolucije, ali je ovoga puta to učinjeno nakon očigledne iznude prozapadne opozicije.

U čemu je interes birokrata iz Evropske unije da vreme troše na srpske izbore i zašto bi neko iz Srbije želeo da suverenitet njenih građana prenese u ruke 705 poslanika od kojih neki možda nikad nisu ni posetili našu zemlju?

Visoki funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović kaže za RT Balkan o evropskim poslanicima da "dotična gospoda u svojim državama imaju daleko veće probleme".

"Slobodno neka raspravljaju od jutra do mraka. Za nas je bitan stav naroda, a on je bio nedvosmislen na izborima 17. decembra", poručuje Đukanović.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević kaže za RT Balkan da Evropski parlament u ovom trenutku ima svoje prioritete, a to je da raspravlja o uslovima u kojima će se odvijati njihovi izbori.

Navodi da su po pitanju izbora u Srbiji stvari potpuno jasne, te da su relevantne institucije rekle šta su imale.

"Izbori su bili čisti kao suza, proces je završen", kaže Milićević.

Smatra da bi Srbija trebalo da se okrene sebi, kao što je to više puta rekao Vučić i celo državno rukovodstvo.

"Ubeđen sam da će Srbija politikom predsednika i državnog rukovodstva uspeti da sačuva svoju samostalnost, a izbornom voljom građana niko se neće igrati i to niko neće dozvoliti. Srbija ima Ustav, zakon, ima nadležne institucije, a oni su rekli šta misle", poručuje Milićević.

Pokušali smo da dođemo do odgovora i od predstavnika "Srbije protiv nasilja", ali nam se Tepićeva nije javila. Nosilac beogradske liste ove koalicije Radomir Lazović kaže da je od našeg izbornog specijala do danas naučio šta je RT Balkan, ali da mora da razmisli da li će da nam odgovori, nakon čega se nije javio.

Nismo dobili odgovore na pitanja ni od Novog DSS-a, a koji dogovara saradnju sa "Srbijom protiv nasilja" u Beogradu.

"Ne želim da proćerdamo energiju kao što je ostatak opozicije učinio 2017. godine na protestima i prošle godine na protestima. Sada se borimo za ravnopravne izborne uslove i izbore ili ako vlast to ne dozvoli onda se pravi atmosfera koja može da dovede 100.000 ljudi na ulicu", rekao je lider Novog DSS-a Miloš Jovanović.

Poslanik liste "Mi – Glas iz naroda" Aleksandar Pavić kaže da je poražavajuće za srpski suverenitet što se o našim izborima raspravlja u EP, a da je još gore što to traže određene političke snage u zemlji.

"Prozapadna opozicija se oslanja na strance i uvlači ih u naša unutrašnja pitanja, još se time hvale. To znači da vama suverenitet zemlje nije važan i više verujete u strance i njihove dobre namere, nego u domaće institucije kakvo god mišljenje imate o njima. To nikad ne može da se završi na dobar način", kaže naš sagovornik.

Pavić upozorava da ko god aktivno želi da se meša u unutrašnje stvari, apriori ne može da ima dobru nameru. Smatra da oni koji traže spoljnu intervenciju vrlo dobro znaju kakve su namere stranaca.

"Oni pomoću Zapada žele da dobiju vlast jer očigledno ne mogu da je dobiju na izborima. Bili su na vlasti do 2012. godine i tada su mogli da reformišu sistem i srede birački spisak, zašto to nisu uradili tada? Pristali su na ove izborne uslove. U pitanju je klasičan zapadni recept za smenu režima – mora da se ponavlja glasanje dok se ne dobije željeni rezultat", zaključuje Pavić. 

Liderka Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski napominje da su po srpskom ustavu građani Srbije nosioci suvereniteta, pa raspravljati o njihovoj odluci na izborima znači zakoračiti na liniju srpskog državnog suvereniteta.

Ističe da EP niti ima legitimitet niti ima mogućnost da utiče na izbornu volju građana Srbije, pa je ovo skretanje pažnje pre svega politička spletka za unutrašnju upotrebu.

"Probriselska opozicija u Srbiji svoju primarnu pažnju usmerila je na komunikaciju sa određenim evroparlamentarnim grupama. Time šalju poruku da Brisel, a ne Beograd vide kao glavnu adresu za odlučivanje. To je dugoročno posmatrano veoma štetno i opasno za naš državni integritet", ocenjuje Stamenkovski.

Na pitanje da li su evropski nepristrasni i dobronamerni posmatrači srpskih izbora, Stamenkovski kaže da ne postoji jedinstven odgovor, jer u EP deluju deluju političke i poslaničke grupe koje su na liniji obnove suvereniteta evropskih nacija i država.

"Važno je da se, shodno ovakvom trenutku, državotvorne i patriotske snage u Srbiji konsoliduju. Srbija mora odgovoriti nacionalnim jedinstvom na ovu vrstu pritiska, jer branimo suverenitet, Ustav i neporecivost izborne volje građana. Ako je bilo nepravilnosti na izborima u Srbiji, o tome se mora odlučivati u Srbiji, u okviru srpskih institucija", poručuje Stamenkovski.

image