Srbija i Balkan

Od Fon Kramonove do francuskih poslanika: Kako je izgledala rasprava o Srbiji u EP?

Sat vremena evropski poslanici nizali su svoje govore o srpskim izborima, a jedan je čak priznao da nikad nije bio u Srbiji, ali eto, ima mišljenje da bi Evropski parlament trebalo Srbe da nauči demokratiji
Od Fon Kramonove do francuskih poslanika: Kako je izgledala rasprava o Srbiji u EP?Getty © Michele Tantussi

Evropski parlament održao je raspravu o srpskim izborima na zahtev prozapadne opozicije, a sa govornice iz Strazbura moglo se čuti niz osuda, pa čak i uvreda koje je predvodila Viola fon Kramon.

Kako je rekla, videla je mnoge izbore, od Kazahstana, Kosova, Iraka i Irana, ali nikad nije svedočila nečemu kao što se desilo u Srbiji.

"Masovne migracije u Beograd, vršenje pritiska na građane i ocrnjivanje u medijima članova opozicije... EU stoji uz vas Srbijo, mi želimo nepristrasnu međunarodnu istragu kao što je to bilo nakon izbora 1996", rekla je Fon Kramonova.

Hrvatski evropski poslanik Ladislav Ilčić je rekao da je na izborima u Srbiji bilo očiglednih nepravilnosti, od pritiska na birače do dovođenja birača.

"Srpski politički predstavnici dovode birače i u Hrvatsku, ali su Hrvati ostali bez predstavnika u Srbiji. To se srpskim biračima neće desiti u Hrvatskoj jer imaju zagarantovana 3 predstavnika u parlamentu", poručio je on iako je koalicija predstavnika Hrvata u Srbiji Tomislava Žigmanova dobila dva mandata nakon izbora 17. decembra, ali je zbog lošeg koalicionog sporazuma koji je sklopio sa Usameom Zukorlićem ostao bez poslaničkog mesta, za šta ne može da okrivi vlast u Srbiji.

On je dodao da ne vidi kako bi Hrvatska ikada mogla da glasa za "ulazak ovakve Srbije u EU".

Francuski poslanik Žan-Lin Lakapel rekao je da je skandalizovan raspravom jer se pokazuje subjektivnost poslanika.

"Šta prebacujete Srbiji? Izborni proces je bio pod nadzorom, bilo je 5.000 posmatrača. Zabeleženo je 13 odsto nepravilnosti, ali to nisu činjenice koje vas motivišu već ideologija, jer Vučić ne sledi vašu ideologiju, zato EU želi da destabilizuje Srbiju", kazao je Lakapel.

On je dodao da se rasprava vodi na zahtev dela srpske opozicije, pa je istakao da je svaka zemlja suverena, slobodna i nezavisna, bez obzira da li se njeni izbori sviđaju Evropskoj uniji.

"Dozvolite mi da mogu da kažem da sam srećan i da mogu da pozdravim ove izbore na kojima je narod glasao za one predstavnike koje želi u vlasti", poručio je Lakapel.

Mađarski poslanik Andor Deli kazao je da Evropska unija pokušava sa Srbijom ono što je pokušala nakon izbora u Mađarskoj, te da je u pitanju kampanja diskreditacije Srbije.

"Ovo neće funkcionisati u Srbiji, kao što nije uspelo ni u Mađarskoj. Smanjena je verodostojnost EU u svim zemljama Balkana, ne zbog oklevanja, već zbog pristrasnosti. Fides smatra da su takve prakse konrtaproduktivne i nanose štetu", poručio je Deli.

Bugarski evropski poslanik Andrej Kovačev rekao je da Srbija ima veliki uticaj na zemlje Zapadnog Balkana, te da to povećava njenu odgovornost. On je optužio Srbiju da krši prava manjina, optužujući je da se tako ponaša i prema bugarskoj manjini.

Vladimir Bilčik, specijalni izvestilac EP za Srbiju, rekao je da je javni prostor u Srbiji zarobljen ličnim interesima, kao i da česti i prevremeni izbori u Srbiji izazivaju stres među ljudima i sprečavaju implementaciju onoga što je važno u pregovorima Srbije za članstvo u EU.

On je dodao da su evropski posmatrači izbora bili smo prisutni i na dan glasanja u Srbiji, te da je primećeno dovoženje glasača iz drugih mesta kako bi se povećao broj glasača.

"Zato tražimo od nadležnih tela da to istraže i ispostave daju rezultate", rekao je Bilčik.

Tonino Picula rekao je da su u Srbiji održani treći parlamentarni izbori koji su poslužili za jačanje Vučićeve vlasti, a za slabljenje demokratije.

"Održavanje stabilnosti Vučićevog režima znači održavanje nestabilnosti u drugim zemljama na Balkanu. U Srbiji opada podrška Evropskoj uniji, dok podrška Putinovoj Rusiji ostaje visoka", zasmetalo je Piculi.

Francuski evroparlamentarac Tjeri Marijani prigovorio je da nema izveštaja o navodnim nepravilnostima od posmatrača, a raspravlja se o temi.

"Priča se o izborima bez izveštaja. Bilo preko 5000 posmatrača, bilo bi pametno da se ova debata uopšte ne održava pre objavljivanja konačnog izveštaja. Ova debata se koristi od strane opozicije. Ova debata služi opoziciji da pravi probleme. Moje pitanje je zašto to radite? Šta želite? Drugi 'Majdan'", pitao je on.

image