Srbija i Balkan

Osporavanje srpskih izbora: Šta hoće Nemačka i Amerika?

Da li Zapad ima opravdane zamerke na srpske izbore, ili je problem što rezultat nije kakav bi voleli
Osporavanje srpskih izbora: Šta hoće Nemačka i Amerika?© Antonio Ahel/ATAImages

Da će Zapad pomno pratiti srpske izbore bilo je jasno još po otvaranju birališta u nedelju, kada je američki ambasador Kristofer Hil okačio o rever karticu s natpisom "međunarodni posmatrač" i krenuo od jednog do drugog biračkog mesta.

Kako Hil nije Klark Kent, nije mogao da stigne na sva mesta glasanja, pa je američka ambasada pripremila čak 14 timova za praćenje izbora.

Da sve protekne pod budnim okom i nakon zatvaranja birališta, pobrinuo se zaštitnik prozapadne opozicije Vladimir Bilčik koji je noć proveo u Republičkoj izbornoj komisiji.

Promatrao je Bilčik kako se u bazu podataka slivaju zapisnici sa biračkih mesta i kako njegovi favoriti ne beleže očekivani izborni rezultat.

Potom je izjavio kako nije primetio sistemske neregularnosti, da postoje prijave o dovođenju dodatnih birača u pojedina mesta, ali da nije reč o velikom broju. Bilo je to dovoljno da Bilčik na sebe navuče bes svojih dosadašnjih prijatelja, pa mu je list "Nova" danas posvetio naslovnu stranu na kojoj ga proziva.

Za razliku od njega koji je bio na licu mesta i pratio izbore iz Srbije, stvari pak drugačije izgledaju iz Berlina.

Oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke da kaže kako su izborne nepravilnosti u Srbiji "neprihvatljive za zemlju koja je kandidat za Evropsku uniju".

Pozivaju se na izveštaje OEBS-a i ODIHR-a o navodnoj zloupotrebi javnih resursa, zastrašivanju birača i slučajeve kupovine glasova.

Ni Hil se nije nije oglasio iako je bio čitavog dana na terenu, ali se javio Stejt department. Portparol Metju Miler rekao je kako SAD pozivaju Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima.

Međunarodnu posmatračku misiju na prevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji ukupno je činio 361 posmatrač iz 45 zemalja, od kojih su 254 eksperti koje je poslao ODIHR, 71 je iz OEBS-a, 23 iz Parlamentarne skupštine Saveta Evrope a 13 iz Evropskog parlamenta.

Zanimljivo je da su u međunarodnoj misiji bili i posmatrači iz Rusije, ali oni nisu primetili nepravilnosti. Šta onda stoji iza zamerki predstavnika Zapada?

Nisam video zamerke, već sam čuo pojedine lobiste, pre svega iz Nemačke, koji su u sestrinskim odnosima sa levo-liberalnim partijama u Srbiji, kaže visoki funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović.

"Oni imaju primedbe jer vode kampanju protiv Srbije, ali većina zapadnih diplomata, političara, čestitala je na izbornom rezultatu i rekla da apsolutno nema nikakvih primedbi na izborni proces", ukazuje Đukanović za RT Balkan.

Na pitanje o izjavi iz Stejt departmenta da se navodne neregularnosti provere, Đukanović odgovara da mogu da ispitaju šta god žele.

"Mi smo pobedili čisto da čistije ne može da bude. Ko gubi, ima pravo da se ljuti. Šta god hoće da pretresu, da istražuju, šta god im duša ište, slobodno neka rade. Nemamo ništa protiv, ubeđeni smo da ćemo ponovo doći do iste situacije", poručuje Đukanović.

Za diplomatu Zorana Milivojevića ponašanje Zapada je očekivano, jer su, napominje, još pre objavljivanja rezultata najavili da će ih osporiti.

"Definitivno je jasno da izbori na republičkom i pokrajinskom nivou uopšte nisu tema, samo je u pitanju Beograd. Očigledno je da deo opozicije koja želi da dovede u pitanje te izbore ima podršku na Zapadu. Postoji interes da se naruši ubedljiva pobeda SNS-a i da se na taj način načne ta vlast", pojašnjava Milivojević u izjavi za RT Balkan.

Sada se potvrđuje ko stoji iza prozapadnog dela opozicije i "Proglasa", i da je u pitnju pokušaj da se vlast naruši.

"Međutim, brojke su neumoljive. Ne može da se dovede u pitanje rezultat i opredeljenje naroda u Srbiji, a to je opredeljenost za kontinuitet politike i ono iza čega stoji vladajuća stranka. Politika o poziciji Srbije kao nezavisnoj, koja ne dovodi u pitanje svoje odnose sa prijateljima gde spadaju Rusija i Kina dobila je verifikaciju na ovim izborima, na svim nivoima, pa čak i u Beogradu gde je SNS osvojio najviše glasova", zaključuje Milivojević.

image