Srbija i Balkan

Šta posmatra američki ambasador na srpskim izborima (FOTO)

Ambasada SAD ima 14 timova koji su raspoređeni po celoj Srbiji i Beogradu, potvrdio je Hil
Šta posmatra američki ambasador na srpskim izborima (FOTO)© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izborni dan u Srbiji provodi u u Petoj beogradskoj gimnaziji kao "međunarodni posmatrač".

On se čak obratio novinarima i poručio da je obišao nekoliko biračkih mesta na Novom Beogradu i u Grockoj.

Pojasnio je i šta je njegov današnji posao – ocenjivanje srpski izbora.

"Obišli smo samo nekoliko biračkih mesta, i naravno, na osnovu toga ne možemo dati nikakvu generalnu ocenu izbora, ocena će uslediti tek nakon završetka izbora i kompletne analize", rekao je Hil.

Svoju ulogu ne vidi kao mešanje u izborni proces, već poručuje da je za građane važno da imaju priliku da iskažu svoja demokratska i ustavna prava i da glasaju.

Dodaje da je on zapravo zaštitnik mirnih i demokratskih izbora.

"Za građane je važno da imaju priliku da iskažu svoja demokratska i ustavna prava, da glasaju i bilo je interesantno videti redove ljudi koji su na biralištima i koji su izašli da iskažu svoju volju", naveo je Hil.

Hil ocenjuje da je zadovoljan što ima toliko posmatrača izbora, kako međunarodnih tako i domaćih.

"Međunarodnih i domaćih posmatrača ima preko 5.800, a ambasada SAD ima 14 timova koji su raspoređeni po celoj Srbiji i Beogradu", rekao je Hil koji je deo jednog od tih timova.

"Moram da naglasim da su međunarodni posmatrači dobrodošli u mnogim zemljama kako bi posmatrali izbore, uključujući i SAD", istakao je on.

image