Srbija i Balkan

Dodik: SAD su najosetljivije na izborni proces, a dopuštaju sebi da se mešaju u naš

Dodik je ukazao da iz američke ambasade otvoreno poručuju da hoće da upravljaju kompletnim izbornim postupkom i da ga kontrolišu, iz opstruisanje dogovora koji su postigli predstavnici konstitutivnih naroda u BiH
Dodik: SAD su najosetljivije na izborni proces, a dopuštaju sebi da se mešaju u naš© ATA Images

Sjedinjene Američke Države su najosetljivije na izborni proces i svaki pokušaj mešanja smatraju najgrubljim mešanjem u unutrašnja pitanja, a izbore s punim pravom doživljavaju kao suvereno i neotuđivo pravo svojih građana, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ukazujući da se, SAD ipak mešaju u izborni proces drugih država.

"Sami govore da poslednja dva izborna ciklusa pate od velikih manjkavosti koje dovode do građanskih sukoba i oni takvi smatraju da imaju moralnu poziciju da sude o integritetu širom sveta. To nije nastup sa moralne pozicije, nego sa pozicije sile. Tako Ambasada SAD smatra da su izbori u BiH suvereno pravo Majkla Marfija, a ne građana BiH", ukazuje Dodik.

Dodik je ukazao da iz američke ambasade otvoreno poručuju da hoće da upravljaju kompletnim izbornim postupkom i da ga kontrolišu, iz opstruisanje dogovora koji su postigli predstavnici konstitutivnih naroda u BiH.

"Otvoreno rušenje dogovora legitimnih i demokratski izabranih predstavnika tri naroda predstavlja najgrublji udar na BiH. Poruka 'vi ne znate šta je dobro za BiH, ali ja znam', najveća je uvreda i za Srbe, i za Bošnjake i za Hrvate, koji su izabrali nas da ih predstavljamo"

Predsednik Republike Srpske upitao je ima li veće kompromitacije izbora od činjenice da izabrani predstavnici ne odlučuju.

"Postoji li veći udar na naš suverenitet i integritet od činjenice da jedna ambasada osporava dogovor narodnih predstavnika u zemlji čiji su gost", pita se Dodik, prisećajući se:

"Mnogo puta, BiH je u vrtlogu sukoba svetskih sila poslužila kao poligon za odmeravanje snaga. Duboko verujem da je sadašnja generacija političara daleko odgovornija i da interese svog naroda neće žrtvovati zarad bilo čijih interesa."

Kako navodi, jedini interesi Republike Srpske su mir i razvoj zasnovani na dogovoru i kompromisu sa Bošnjacima i Hrvatima.

"BiH pripada konstitutivnim narodima, Srbima, Bošnjacima i Hrvatima, kao i ostalima. Pripada i sastavljena je od dva entiteta Republike Srpske i FBiH. Ona definitivno ne pripada ambasadama stranih država. To, valjda, ne treba dokazivati", naglašava Dodik.

image