Srbija i Balkan

Završne reči na suđenju Dušku Arsiću: Pokušao da vrati otetu imovinu pa optužen za ratni zločin

Arsić je samo jedan od Srba sa KiM koji su optuženi za navodne ratne zločine pošto su pokušali da na Kosovu vrate uzurpiranu imovinu
Završne reči na suđenju Dušku Arsiću: Pokušao da vrati otetu imovinu pa optužen za ratni zločin© M. M./ATAImages

Kada se posle hapšenja, decembra 2021. na Jarinju, prvi put pojavio pred sudom, suočen sa optužbom da je počinio navodni ratni zločin na Kosovu, Duško Arsić iz Matičana kod Prištine, odgovarajući na pitanje tužiteljke Durine Hamiti rekao je da je u zatvoru "zaglavio zbog svoje zemlje".

Arsić je tada objasnio da je "prijava za navodni ratni zločin protiv njega podneta tri dana pošto je podneo tužbu za utvrđivanje ništavnosti ugovora kojim je njegova imovina prodata na osnovu falsifikovane dokumentacije".

Dve godine i dva meseca kasnije, Arsić je i dalje u zatvoru, a danas je u završnoj reči na suđenju pred Osnovnim sudom u Prištini ponovio iste reči:

"Primoravali su me i pretili su mi da se povučem sa svoje imovine, da se ja povučem sa suđenja na koje sam krenuo za svoju imovinu. Da ću da zažalim. Nisam znao da ću biti optužen za ratni zločin. Izgleda da je ovo osnovna metoda na Kosovu. Najlakša metoda. Ako nekoga ne možete primorati, otužite ga za ratni zločin", rekao je Arsić.

Ovom Srbinu sa Kosova i Metohije koji je uhapšen kada je krenuo na suđenje zbog otete zemlje, pred dvoje maloletne dece, presuda će biti izrečena idući petak, 2. februara u 10 sati.

Arsićev branilac, advokat Nebojša Vlajić danas je posle završnih reči rekao da pravda u ovom slučaju može da bude isključivo oslobađajuća presuda.

"Ovo suđenje je jedno od sličnih suđenja koja se vode u kosovskim sudovima, i po mom ubeđenju, što sam i u završnoj reči istakao, radi se o jednom predmetu gde dokazi, ne da nisu ubedljivi, nego ih gotovo nema uopšte. Tuži se čovek koji je na KiM živeo i pre i posle rata, koji je ovde zasnovao porodicu, koji nikada Kosovo nije napuštao, koji se slobodno kretao, odlazio u kosovske institucije, na Kosmetu radio i odjedanput je, u trenutku kada je želeo da proda svoju zemlju i imao spor oko imovine, prijavljen da je učinio ratni zločin", rekao je Vlajić dodajući kako misli "da dve i više decenija ćutanja navodnog oštećenog, ili svedoka u ovom predmetu, govore da tu, u najmanju ruku, nisu čista posla".

Slične sudbine, kao Arsić je i Milorad Đoković (55) Srbin iz Vitomirice koji je već godinu i po dana u zatvoru na KiM. Prošle godine njemu su komšije Albanci ne srušili, nego do temelja sravnili kuću, taman pošto je stigla presuda Višeg suda u Prištini kojom mu je, posle godina suđenja priznato pravo na imovinu, odnosno, kuća upisana na njegovo ime.

Milorad se u Vitomiricu vratio pre 15 godina. Po povratku, albanska porodica Prekaj koja je koristila njegovo imanje optužila je Milorada da je on ubio njihovog oca. Posle se ispostavilo i da je nesrećni Sadrija Prekaj poginuo posle rata u saobraćajnoj nesreći. Milorad je kasnije uhapšen zbog sumnje da počinio – ratni zločin.

Nenad Arsić iz Čaglavice osuđen je na šest godina zatvora takođe zbog "ratnog zločina". Arsić je, kako je "utvrdio" sud, tokom rata na Kosovu nečovečno postupao prema Jakupu i Skenderu Šalji tako što ih je tukao, terao ih da piju rakiju i pevaju "Oj Srbijo mila mati". Posle presude, advokat Dejan Vasić izjavio je da "Specijalno tužilaštvo nije dokazalo optužnicu i da nije utvrđena Nenadova odgovornost". Sam Arsić ustvrdio je da su ga braća Šalja optužila jer – nije želeo da im proda deo svog imanja.

Gavrilo Milosavljević iz Istoka već duže od godine je u pritvornom centru visoke bezbednosti u Podujevu pod sumnjom da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Gavrilo je više puta dolazio u Istok u pokušaju da povrati vlasništvo nad stanom koji je pripadao njegovoj majci koja je 1999. godine odbila da napusti Istok i za koju je, od tada, za 23 godine jedino uspeo da sazna da je na zverski način ubijena. Jedinica za ratne zločine uhapsila ga je pošto je sporni stan uspeo da posle 23 godine uknjiži na svoje ime. Lisice na ruke stavljene su mu kada je došao u katastar da izvadi posedovni list.

image