Srbija i Balkan

U prištinski CIK stigle peticije: Srbi traže razrešenje gradonačelnika na severu KiM

Sledeći korak je organizovanje glasanja za razrešenje gradonačelnika, koje mora biti sprovedeno u roku od 45 dana
U prištinski CIK stigle peticije: Srbi traže razrešenje gradonačelnika na severu KiM© FOTO TANJUG/ STR

Centralna izborna komisija u Prištini primila je danas peticije za smenu gradonačelnika sve četiri opštine na severu Kosova (Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić), a predsednik CIK-a kaže da bi proces verifikacije potpisa mogao dugo trajati, prenosi "Koha".

"Primili smo peticije iz četiri opštine. Postoji veliki broj potpisa i potrebno je vreme za potvrdu", rekao je predsedavajući CIK-a Krešnik Radonići.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžat Ugljanin rekao je da sada ostaje u rukama CIK-a da se proces razrešenja nastavi po drugim procedurama.

"CIK će, u skladu sa zakonima, verifikovati listu potpisa, odnosno proveriće da li su potpisnici građani sa pravom glasa u dotičnoj opštini", rekao je portparol CIK-a Valmir Elezi.

Nakon skupljenih potpisa birača, peticije se predaju predsednicima skupština opština, koji imaju rok od tri dana da ih proslede Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) na razmatranje i proveru. Sledeći korak je organizovanje glasanja za razrešenje gradonačelnika koje se mora održati u roku od 45 dana.

Rezultat glasanja se zatim šalje predsednici tzv. Kosova Vjosi Osmani, koja ima zakonski rok od 30 do 45 dana da raspiše vanredne izbore u četiri opštine na severu KiM.

U Severnoj Mitrovici, aktuelni gradonačelnik je Erden Atić, gradonačelnik Zubinog Potoka je Izmir Zećiri, gradonačelnik Zvečana Ilir Peci i gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetimi.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je juče da izbori u opštinama sa srpskom većinom na severu mogu biti održani u narednih nekoliko meseci.

"To bi moglo biti ove godine – u narednih nekoliko meseci", rekao je Kurti.

image