Srbija i Balkan

Putuj Selma, ali ne po Srbiji: Starlete, pevači, političari - kome je sve zabranjen ulazak u Srbiju?

Poslednja u nizu stranih državljana koji su vraćani sa srpske granice, pevačica Selma Bajrami, pokazivala je dvoglavog orla, ali je spisak nepoželjnih mnogo duži
Putuj Selma, ali ne po Srbiji: Starlete, pevači, političari - kome je sve zabranjen ulazak u Srbiju?© Antonio Ahel / M. M. / ATAImages

Pevačica Selma Bajrami je pre nekoliko dana objavila snimak na kome se vidi kako jezdi beogradskim autoputem, i to uz pesmu "Samo za tebe Beograđanko mala" – nostalgična, izgleda, zbog toga što u taj Beograd više ne može da uđe.

Prisetila se, čini se, pevačica iz Bosne i Hercegovine lepih dana u Beogradu, pa i lepih para koje je tu zarađivala – ali kasno. Jer bezbednosne službe, proglasile su je nepoželjnim gostom, nakon što je, na jednom od svojih nastupa pokazivala dvoglavog orla i pevala albansku pesmu "Vale Kosovare".

Pevačica poznata po stihovima "A ti i dalje pričaj svima kakvo telo Selma ima", smatra međutim, da je sve ovo velika nameštaljka, te da je nekom zasmetala "pa su planirali linč", ne precizirajući, međutim, kako je bilo ko sa strane mogao da "namesti" da ona pokaže albanske nacionalističke simbole. Istakla je i da voli "sve dobre ljude ovog sveta i sve nacije" ali nije pojasnila kako je tu ljubav pokazala simbolom pod kojim su Srbi decenijama etnički čišćeni sa Kosmeta.

Jer, dvoglavi orao simbol je velike Albanije, koncepta po kome bi država Albanaca trebalo da uključi, odnosno preotme oblasti drugih nacionalnih država u kojima ima Albanaca – između ostalih i Kosmet i takozvanu "Preševsku dolinu", odnosno južni deo centralne Srbije.

"Ne možete pokazivati simbole 'Velike Albanije' i uzimati novac u Srbiji. Kome je 'Velika Albanija' ponos, Srbija ne treba da bude tezga", poručio je "dobronamernoj" Selmi bivši direktor BIA Aleksandar Vulin, koji je rekao da je odluka o zabrani ulaska Bajramijevoj, naredba koju je on doneo dok je bio na čelu Bezbednosno informativne agencije.

Selma međutim, nije jedina strana državljanka koja je nepoželjna u Srbiji.

Rampa na ulazak u Srbiju postavlja se, inače, na osnovu Zakona o strancima, na osnovu koga se, bez posebnog obrazloženja, stranim državljanima može zabraniti ulazak u zemlju.

U Zakonu naime piše, da u postupku odlučivanja o ulasku i boravku na teritorije Republike Srbije, MUP pribavlja mišljenje državnog organa nadležnog za zaštitu bezbednosti, koji procenjuje da li je njegov ulazak "neprihvatljiv bezbednosni rizik".

"Neprihvatljiv bezbednosni rizik postoji ukoliko raspoloživi podaci i saznanja ukazuju da stranac zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Republike Srbije, dobra zaštićena međunarodnim pravom i nacionalnu, regionalnu i globalnu bezbednost od značaja za Republiku Srbiju i pravni poredak", slovo je zakona po kome se, izvesno je postupalo i u slučaju Selme Bajrami, ali i ostalih koji više u ovoj zemlji nisu dobrodošli.

Naime, država ima diskreciono pravo da odluči za koga su njene granice otvorene, a informacije o tome za koga je Srbija "zaključana" saznajemo uglavnom kada su u pitanju javne ličnosti.

Crnogorsku pevačicu Jadranku Barjaktarević, vlasti su za personu non grata proglasili kada je umislila da je "jača od Srbije" - u kojoj je i počela svoju karijeru.

Ona je, naime, nastupajući na jednom od skupova Mila Đukanovića, rešila da bude "kreativna" i pesmu "Ne može nam niko ništa" otpeva menjajući deo refrena "jači smo od sudbine" u "jači smo od Srbije".

Ispostavilo se, ipak da je Srbija bila jača od njene muzičke sudbine – pa se tako Barjaktarevićka već nekoliko godina u javnosti više i ne pominje kao pevačica, nego samo kao osoba koja se okrenula protiv zemlje koja ju je hranila.

Sadiku Hasanoviću, mladom i široj javnosti uglavnom nepoznatom pevaču ulaz u Srbiju zabranjen nakon što se saznalo da su on i njegov otac veliki prijatelji srpskog koljača i zločinca Nasera Orića i da je, pre nego što je počeo da peva u Srbiji, u rodnom Srebreniku voleo da peva nacionalističke pesme pune mržnje prema Srbima.

Saznavši da mu je zabranjen ulaz u Srbiju, Hasanović je postao još bahatiji, tvrdeći da Novi Pazar nije deo ove zemlje.

"Sramota je što mi je zabranjen ulazak u Srbiju, ali imam ja moju Bosnu i moj Sandžak! Ništa mi više ne treba. Istina je da sam pokušao da pređem granični prelaz sa Srbijom. Ali da bih došao u Novi Pazar, a ne u Srbiju! Ne zanima me što je Novi Pazar zvanično deo Srbije, ja Novi Pazar gledam kao moj Sandžak! Ako ni tu ne mogu, ja ću otići u crnogorski deo Sandžaka i tamo pevati", provocirao je Hasanović.

Srpske granice zatvorene su i za repere Bubu i Jalu (Amara Hodžića i Jasmina Fazlića), nakon incidenta na njihovom nastupu u Nišu, kada je član njihovog obezbeđenja sa bine bacio dečaka u publiku, a zatim ga i fizički napao. Bio je to samo "šlag na torti" srpskog nezadovoljstva ovim muzičarima, za koje se već godinama šuškalo da su, pre nego što su počeli karijeru u Srbiji na društvenim mrežama pozivali na linč, vešanje i klanje Srba.

Građani su pokrenuli peticiju kako bi im se zabranio ulazak u Srbiju, a ova inicijativa na kraju je i urodila plodom.

Pokušaj javnosti da na isti način spreči Dina Merlina da zbog ratnohuškačke i antisrpske retorike nastupa u Srbiji, izjalovio se nakon što je peticija za zabranu njegovog ulaska uklonjena. Uprkos tome što je bilo prikupljeno oko 60.000 potpisa, kreatori peticije, naveli su da su je izbrisali, jer navodno nisu imali resurse da provere da li su tačne optužbe na Merlinov račun.

Na listi nepoželjnih gostiju Srbije našla se i starleta Soraja Vučelić, koja je sa srpske granice vraćena zbog veza sa kriminalnim klanovima.

Država ne smatra dobrodošlim i nekoliko stotina drugih stranaca, među kojima su pripadnici škaljarskog i kavačkog klana, biznismeni pa i pojedini strani političari, kao što je bivša crnogorska ministarka Jovana Marović.

Njen slučaj je, posle burne reakcije Podgorice, prokomentarisao i predsednik Vučić, navodeći da je zamolio BIA i MUP da Marovićku puste "kad već puštamo Violu fon Kramon".

Zabrana ulaska u zemlju nije samo mera kojom se služi Srbija, već su i neki naši građani na crnim listama susednih država.

Tako je bivšem ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću tek nedavno ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru u kojoj je rođen i u kojoj mu žive roditelji. Crna Gora nije dozvoljavala prelazak granice ni akademiku Matiji Bećkoviću, članovima "Beogradskog sindikata", profesoru Čedomiru Antiću, pa ni pevaču Vladu Georgijevu i sinu predsednika Vučića, Danilu. Promenom crnogorske vlasti zabrane su ukinute.

Uz obrazloženje da "predstavlja opasnost po bezbednost, BiH je bila donela odluku o zabrani ulaska na njenu teritoriju i univerzitetskom profesoru Milošu Koviću a "pretnja po BiH demokratiju" je bio i bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić.

Srpskom glumcu Sergeju Trifunović, nakon privođenja i toga što je u poslednjoj objavi na društvenoj mreži Instagram vređao splitske policajce, zabranjen ulazak u EU i još tri zemlje, preneli su beogradski mediji.

image