Srbija i Balkan

Bugarska dozvolila izvoz ruskoj rafineriji uprkos sankcijama

Sporazum omogućava "Lukoilu" da delimično izbegne predstojeći embargo EU
Bugarska dozvolila izvoz ruskoj rafineriji uprkos sankcijamaNone © AP Photo/Valentina Petrova, File

Bugarska će dozvoliti rafineriji u Crnom moru u vlasništvu ruske naftne kompanije da nastavi sa radom i izvozom naftnih derivata u Evropsku uniju do kraja 2024. godine, uprkos upozorenjima Brisela da ovakav potez nije u skladu sa zapadnim sankcijama. 

Sporazum Bugarske i ruskog "Lukoila" doneće zemlji dodatnih 350 miliona evra, prema procenama vlade u Sofiji.

"Postigli smo nešto veoma važno: 'Lukoil' će od 1. januara 2023. svu proizvodnju, prihode i poreze preneti u Bugarsku, a ne, kao što je ranije bilo, u Holandiju ili Švajcarsku", rekao je zamenik bugarskog premijera Hristo Aleksijev, nakon razgovora sa menadžerima ruske naftne kompanije, prenosi AP.

Sporazum omogućava "Lukoilovom" postrojenju u Bugarskoj da delimično izbegne predstojeći embargo EU na većinu ruskih naftnih proizvoda.

"Rafinerija ne može da radi ako se izvoz smanji", upozorio je generalni direktor Ilšat Šarafutdinov.

Može uvoz, ne može izvoz 

Ova rafinerija je glavni izvor benzina i dizela koji se prodaju na bugarskom tržištu, ali je polovina proizvodnje za izvoz.

Osim toga, ovo postrojenje zapošljava nekoliko hiljada ljudi, pa bi gašenje, osim gubitka proizvodnih kapaciteta, izazvalo ozbiljne probleme na tržištu rada.

EU je najavila zabranu kupovine, uvoza ili transfera ruske sirove nafte od 5. decembra, a drugih rafinisanih naftnih derivata iz Rusije od 5. februara.

Bugarska je dobila izuzeće i može da nastavi da uvozi sirovu naftu i naftne derivate pomorskim transportom do kraja 2024, ali ne može da izvozi naftne derivate proizvedene od ruske nafte u Bugarskoj.

Zvaničnici uveravaju da će naftni proizvodi koji se izvoze biti bugarski.

image