Srbija i Balkan

Spremaju novu pakost: Lažni gradonačelnici sa KiM hoće da peticiju za smenu proglase neustavnom

Nelegitimni gradonačelnici bi po svaku cenu da sačuvaju fotelju. Ideja im je da administrativno upustvo proglase neustavnim, kako bi na vlasti ostali sve dok sud ne odluči o ustavnosti
Spremaju novu pakost: Lažni gradonačelnici sa KiM hoće da peticiju za smenu proglase neustavnom© FOTO TANJUG/ STR/ bs

Vlasti takozvanog Kosova spremaju se da ponovo izigraju Srbe. Potpise koje je srpski narod ovih dana prikupljao ne bi li smenio nelegitimne albanske gradonačelnike, ti gradonačelnici pokušaće, po svemu, sudeći da obesmisle. Oni, kako piše "Kosev", razmatraju mogućnost podnošenja zahteva Ustavnom sudu kako bi administrativno uputstvo (na osnovu koga je i pokrenuta peticija za smenu) proglasi neustavnim i onemogući njihovo razrešenje.

U danu kada je Centralnoj izbornoj komisiji dostavljena prva peticija za razrešenje gradonačelnika Zubinog Potoka, a nakon što su prethodno u ovoj kao i u drugim opštinama na severnom delu južne srpske pokrajine prikupljani potpisi, stigla je vest da su se gradonačelnici čija se smena traži sastali u Leposaviću.

Izmir Zećiri (Zubin Potok), Iljir Peci (Zvečan), Erden Atić (Severna Mitrovica) bili su gosti nelegalnog gradonačelnika Leposavića, Ljuljzima Hetemija, a sastanku su prisustvovali i zvaničnici ministarstva administracije lokalne samouprave.

A tema razgovora bila je koja sve sredstva mogu da upotrebe ne bi li zadržali fotelje koje su im pripale iako su na izborima osvojili svega po stotinak glasova.

Prema nezvaničnim saznanjima portala "Kosev", na ovom sastanku se razgovaralo o mogućnosti podnošenja zahteva Ustavnom sudu s ciljem da se administrativno uputstvo za smenu gradonačelnika koje je letos donela tzv. kosovska vlada proglasi neustavnim, odnosno da sud izda zabranu smene gradonačelnika dok ne donese konačnu odluku.

To je potvrdio i gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zećiri.

"Samo smo to razmatrali, odluku još uvek nismo doneli", naveo je Zećiri.

Upitan da li gradonačelnici smatraju da celo administrativno uputstvo nije u skladu sa ustavnom ili samo pojedini članovi, Zećiri kaže da je problematična realizacija procesa za smenu od strane inicijativne grupe, odnosno prikupljanje potpisa za peticiju.

Zećiri je i u prethodnim danima tvrdio da je proces prikupljanja potpisa za njegovu smenu iregularan, odnosno da ga vidi kao "zakulisnu scenu Srpske liste", te da navodno "ta grupa vrši pritisak na Srbe". Zbog toga je i rekao da smatra da "peticija neće biti uspešna".

Ako CIK potvrdi predate peticije, sledi organizacija glasanja za smene gradonačelnika. Da bi se ovaj korak uspešno realizovao, potrebno je da za razrešenje glasa 50 odsto plus jedan birač sa pravom glasa u ovim opštinama.

Ukoliko se u tome uspe, predsednica tzv. Kosova je u obavezi da raspiše vanredne izbore za gradonačelnike.

image