Srbija i Balkan

Održan sastanak predstavnika političkih partija o izmenama Ustava BiH: Prioritet dogovor iz Laktaša

Na današnji sastanak nisu se odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red, kao i predstavnici opozicionih stranaka iz Federacije BiH, SDA, NES-a i Demokratskog fronta
Održan sastanak predstavnika političkih partija o izmenama Ustava BiH: Prioritet dogovor iz Laktaša© Парламентарна Скупштина Босне и Херецеговине

Sastanak predstavnika političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH koji su danas u Sarajevu organizovale stranke "trojke" bio je pokušaj da se na dnevni red stave izmene Ustava BiH što nije prioritet, već je prioritet implementacija dogovora iz Laktaša, izjavio je član Glavnog odbora i Predsedništva SNSD-a Staša Košarac.

"Čini mi se da je pokušana derogacija dogovora iz Laktaša pod uticajem nekih koji žele da modeliraju rešenja", rekao je Košarac posle sastanka.

Košarac smatra da bi bilo korektno od partnera u vlasti iz Federacije BiH da su izmene Ustava i primene presuda međunarodnih sudova predložili za dnevni red nedavnog sastanka u Laktašima.

Košarac smatra da je današnji sastanak pokušaj skretanja pažnje sa dogovora iz Laktaša, te je istakao da će i dalje raditi na implementaciji tog dogovora, jer smatra da je dobar za evropski put BiH.

Domaćin sastanka ispred "trojke", lider NIP-a i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković smatra da razgovor o tehničkim izmenama Izbornog zakona ne treba da isključuje fokus i na izmene Ustava BiH.

"Shvatamo da su tehničke izmene imperativ, znamo da bi to visoki predstavnik Šmit trebalo ili mogao da nametne u narednom periodu. Zagovaram opciju u kojoj bismo mi bez stranih intervencija, ukoliko nisu nužne, sami ponudili rešenja. Nismo skrenuli fokus s tog dela, ali smo otvorili još neke fokuse. Zanima nas i CIK ovakav kakav jeste, koji čine savetnici bivših i sadašnjih predsednika stranaka koje su opozicija i koje nisu došle na današnji sastanak. Imamo još neka rešenja o kojima razgovaramo kontinuirano", rekao je Konaković.

Dodaje da tema izmena Ustava treba biti na stolu svakog meseca u BiH.

"Živimo u državi u kojoj je diskriminacija najveća na tlu Evrope, a možda i sveta. Radimo i na ukidanju diskriminacije u Predsedništvu BiH, ali i na drugim rešenjima što bi moglo značiti stabilizaciju političkih prilika i upaljeno svetlo u Briselu 21. ili 22. marta", istakao je Konaković.

Naglasio je i da se Ambasada SAD osvrnula na sadržaj dokumenta koji se pojavio u javnosti i on je bio predmet razgovora.

"Ono što je dogovoreno to bude potpisano, ono što potpišemo iza toga stojimo. Ovde smo otvorili nekoliko zanimljivih tema, gde se oko nekih stvari slažemo, oko nekih ne i to ide u fazu finalizacije. Zato smo pokušali da u miru to rešimo, da ne bi bilo različitih interpretacija. Mi želimo ispuniti uslove da nam se otvore pregovori, da nam se otvore projekti, podrška Zapadnom Balkanu i da građani u džepu osete rezultate našeg dogovora", naglasio je Konaković.

On je kazao da predlog SDA ima manjkavosti, jer ovaj saziv CIK-a bi i dalje imao veliku moć, pogotovo jer bi birao predsednike biračkih odbora.

Čedomir Stojanović iz DEMOS-a je rekao da je svaki sastanak i razgovor dobar, a u vezi sa današnjim sastankom izneo je primedbe da je nedovoljno pripremljen.

On je naveo da je na sastanku u Laktašima mnogo tema usaglašeno, ističući da današnji razgovori nisu nastavak nedavnih iz Laktaša.

Potpredsednik Ujedinjene Srpske Milan Petković izjavio je da na sastanku nisu bili ponuđeni nikakvi predlozi.

Petković je rekao da ustavne promene nisu sveta knjiga da se o njima ne može razgovarati, ali da zbog činjenice da se sastanku nisu odazvale stranke opozicije, a da je za izmene Ustava potrebna dvotrećinska većina, to nije moguće uraditi bez opozicije.

Iz Srpske poruka da je u ovom trenutku zbog nastavka evropskog puta i dobijanja datumy početka pregovora sa EU važnije implementirati dogovor političkih partija iz Laktaša.

U Sarajevu je održan sastanak predstavnika svih političkih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH radi razgovora o izmenama Ustava BiH.

Sastanku u ime SNSD-a prisustvuje potpredsednik stranke Nebojša Radmanović i član Glavnog odbora Staša Košarac, zatim Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, Čedomir Stojanović iz DEMOS-a, u ime Naroda i pravde Elmedin Konaković i Denis Zvizdić, Darjana Filipović i Slavko Matić iz HDZ-a BiH, Saša Magazinović iz SDP-a BiH.

Na današnji sastanak nisu se odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red, kao i predstavnici opozicionih stranaka iz Federacije BiH, SDA, NES-a i Demokratskog fronta.

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je ranije da ovaj sastanak predstavlja gubljenje vremena jer ne postoji konsenzus o tako važnom pitanju, izrazivši sumnju da se sa tim želi srušiti dogovor koje su stranke koje čine vlast na nivou u BiH postigle u Laktašima.

image