Srbija i Balkan

Dodik: Nije problem u Ustavu i zakonu, već u motivu

Autori Dejtonskog sporazuma, time i Ustava, imali su u vidu specifičnost BiH, njeno nasleđe, kompleksnost odnosa. Vodili su računa da tako uređena BiH bude dovoljno komotna za sva tri naroda i dva entiteta, ukazao je predsednik Republike Srpske
Dodik: Nije problem u Ustavu i zakonu, već u motivu© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Izmene izbornog zakona su značajne zbog očuvanja dejtonske BiH i Ustava, zbog principa tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Za razliku od SDA, koja je onemogućila jednom narodu da ima predstavnika, Republika Srpska insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma iz kojeg proizilazi Ustav BiH (aneks 4), poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u svom autorskom tekstu.

"Ustav BiH je umnogome kopija Ustava SAD. U njega su ugrađena i pozitivna rešenja koja su omogućavala efikasno funkcionisanje BiH u okviru bivše Jugoslavije", piše Dodik.

Pre svega, element "nacionalnog ključa", navodi predsednik Srpske, sprečavao je dominaciju bilo kojeg naroda nad drugim.

"Autori Dejtonskog sporazuma, time i Ustava, imali su u vidu specifičnost BiH, njeno nasleđe, kompleksnost odnosa. Vodili su računa da tako uređena BiH bude dovoljno komotna za sva tri naroda i dva entiteta", navodi Dodik, ukazujući na koren problema:

"O svemu su vodili računa, ali su prevideli spremnost, pre svega SDA, ali i nekih drugih da zloupotrebe i izigraju uspostavljeni okvir. Nikada SDA i njeni sateliti nisu želeli BiH sa tri ravnopravna naroda i dva entiteta, već zemlju u kojoj bi jedan narod bio ravnopravniji od druga dva."

Kako Dodik ističe, "prvo su oduzeli pravo jednom narodu da sam bira člana Predsedništva, i gotovo polovinu postojanja dejtonske BiH jedan narod je predstavljao čovek čije se uporište u tom narodu meri promilima", zbog čega je izmena izbornog zakona neophodna.

"Zato danas govorimo o izmenama Izbornog zakona, pre svega da bismo sprečili njegovu zloupotrebu. Unapređenje izbornog procesa je nešto što apsolutno nije sporno. Govorimo o promeni Ustava da bismo sprečili njegovo kršenje", naglašava predsednik Republike Srpske.

Prema Dodikovim rečima, Republika Srpska ima motiv da se Ustav poštuje, da BiH funkcioniše kao zemlja u kojoj su Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali ravnopravni. U kojoj se predstavnici naroda dogovaraju kako da život učine boljim.

"Motivi nekih su da dominiraju nad drugima i da nameću rešenja. Znači, nisu problem Ustav i zakoni, problem je u motivima", naglašava Dodik.

image