Srbija i Balkan

Konaković tvrdi: Komšić je tražio da ne budu otvoreni pregovori sa EU

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da se BiH nalazi na prekretnici i upozorio da, ako do kraja februara ne sprovede važne reforme, neće skoro dočekati novu priliku da otvori pregovore o članstvu u EU
Konaković tvrdi: Komšić je tražio da ne budu otvoreni pregovori sa EU© Milos Tesic/ATAImages

Predsednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, koji je i ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, komentarisao je sastanak članova Predsedništva BiH sa evropskim zvaničnicima i rekao da je sa više strana dobio potvrdu da je Željko Komšić tražio da ne budu otvoreni pregovori BiH sa Evropskom unijom.

"Želim da vas podsetim da smo mi, kada se otvorila prilika da BiH napravi jedan iskorak, bili spremni da odemo u Neum iako smo znali da je to politički rizik. Tada smo pokazali istinski da nam je država BiH važnija od stranke ili bilo kojeg ličnog benefita. Proverio sam i dobio potvrdu sa više strana da je sam Željko Komšić na sastanku sa holandskim premijerom Ruteom u Predsedništvu BiH tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH", rekao je Konaković sinoć na stranačkoj tribini u Novom Gradu.

To je, kako je istakao, ta razlika između nas i njih, "zamislite jednog lidera koji kaže nemojte s nama otvoriti pregovore", piše sarajevski Avaz.

Dodao je da bi i "SDA i DF sigurno bili spremni na različite ustupke i političku trgovinu da bi osigurali benefite za sebe ili pak osigurali da kadrovi ovih stranaka koji su danas u pritvoru izađu na slobodu".

Članovi Predsedništva BiH razgovarali su ranije ove sedmice sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i holandskim premijerom Markom Ruteom, koji su u Sarajevo došli da bi podržali evropski put BiH.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je takođe bio u delegaciji evropske trojke, nije želeo da se pojavi na tom sastanku, kako je kasnije i sam potvrdio, zbog Komšića.

Komšić je u Predsedništvo BiH i na poslednjim opštim izborima u BiH izabran kao hrvatski predstavnik glasovima Bošnjaka, što je za Hrvate, kao treći konstitutivni narod u BiH, i Hrvatsku neprihvatljivo.

BiH je na prekretnici, neće skoro biti nove prilike da otvori pregovora sa EU

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da se BiH nalazi na prekretnici i upozorio da, ako do kraja februara ne sprovede važne reforme neće skoro dočekati novu priliku da otvori pregovore o članstvu u EU, što se očekuje u martu.

Hrvatski premijer Plenković je pozvao je vlasti da u narednih šest meseci izmene nekoliko zakona, uključujući Izborni i izrazio uverenje da će u martu ove godine Evropski savet odobriti otvaranje pristupnih pregovora.

"Vreme ističe, a ova struktura neće dočekati drugu priliku za približavanje EU. Ulazimo u krajnju neizvesnost ako ovo ne rešimo", rekao je Čović.

Rekao je da veruje da su vladajući dovoljno "hrabri" da sprovedu reforme koje traži Evropska komisija, prenela je Hina.

Čović je sinoć za RTV HB rekao da je Konaković prvi koji je rekao da Bošnjaci ne treba Hrvatima u BiH da biraju člana Predsedništva.

I danas, dodao je, kada pričaju sa predstavnicima međunarodne zajednice svi kažu da "nema smisla da se Hrvatima biraju predstavnici, da ikad više bude taj Komšić" i dodao da, kada dođe trenutak da se to dogovori ništa se ne desi.

Čović je kazao da je Konaković bio najkonstruktivniji u tom smislu i "prvi koji je o tome govorio" i u Neumu pre tri godine i danas".

image