Srbija i Balkan

Eparhija raško-prizrenska: Zabrana dinara bi blokirala život u srpskim sredinama

Ako se i ova represivna mera Prištine sprovede, dodaju oni, Kosmet će praktično postati etnički čista albanska teritorija, upozorava Eparhija
Eparhija raško-prizrenska: Zabrana dinara bi blokirala život u srpskim sredinama© FOTO TANJUG/ NIKOLA TIJANIC

Eparhija raško-prizrenska usprotivila se odluci o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji, apelujući na međunarodne institucije da "zaustave Prištinu u potpunom etničkom čišćenju Kosova".

Odluka prištinskih institucija koja je trenutno odložena, duboko će se negativno odraziti, ne samo na srpski narod na Kosovu, već i na druge manjinske zajednice koje koriste dinar i potpuno će blokirati normalan život u srpskim sredinama.

Eparhija podseća da bi zabrana dinara višestruko otežala isplata plata, penzija, socijalnih primanja, donacija, stipendija, pa i blokirala humanitarni rad od koga zavise posebno socijalno najugroženiji. Uz to bi, zabranom dinara bilo onemogućeno normalno finansiranje zdravstvenih i školskih institucija na kojima počiva život u sredinama naseljenim Srbima, a sve bi se teško odrazilo na život Srpske pravoslavne crkve.

"Nažalost, kosovske institucije ne samo da su onemogućile povratak našeg prognanog naroda u svoje domove, već aktivno podstiču dalje iseljavanje Srba policijskom represijom, selektivnom primenom zakona, nasilnom aproprijacijom srpske duhovne i kulturne baštine, negiranjem srpskog identiteta i prava na život. U ovakvim okolnostima može se sasvim jasno reći da je u toku otvoreni proces etničkog čišćenja preostalih Srba na KiM, koji se sprovodi institucionalnim i policijskim metodama", navodi se u saopštenju Eparhije.

Ako se i ova represivna mera Prištine sprovede, dodaju oni, Kosmet će praktično postati etnički čista albanska teritorija, iako sa nje trenutno više odlazi kosovskih Albanaca.

Eparhija poručuje i da bi pogoršavanje već postojeće krize novim provokacijama neizbežno dovelo do dalje eskalacije međuetničkih odnosa i potpuno blokiralo svaki dalji dijalog.

"Kosovskim Srbima nametnuta je uloga taoca koje Priština svim metodama tretira kao građane drugog reda i otvoreno nepoželjno stanovništvo, verovatno u nadi da će Beograd pod takvim ucenama napraviti političke ustupke", dodaje se u saopštenju.

Ova logika, ukazuje Eparhija, ne samo da neće dovesti do rešavanja problema, nego će ih još više otežati za sve.

"Apelujemo na međunarodne predstavnike, s obzirom da našu Crkvu kosovske institucije već potpuno ignorišu i izlažu otvorenom progonu, da zaustave dalju eskalaciju koja može da ugrozi ceo Balkan i samim tim Evropu. Politika ucena, etničke represije, selektivne primene zakona, policijska metoda prinude i zastrašivanja nikada nigde nije dovela do stvaranja stabilnog društva, već društvo koje počiva na takvim temeljima biva ekonomski i politički izolovano uz sve intenzivnije negativne demografske trendove", poručili su iz Eparhije.

image