Srbija i Balkan

Najava ukidanja dinara na KiM: Staklene noge zapadne podrške i Kurtijeva igra na ivici noža

Pozive zemalja Kvinte i Stejt departmenta da Priština suspenduje, odnosno preispita svoju odluku o uvođenju evra na KiM pre treba tumačiti u svetlu insistiranja na realizaciji francusko-nemačkog plana, nego što u njima treba videti ikakvu podršku Beogradu, slažu se sagovornici RT Balkana
Najava ukidanja dinara na KiM: Staklene noge zapadne podrške i Kurtijeva igra na ivici nožawww.globallookpress.com © © Silas Stein

Ambasade zemalja Kvinte, Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, u Prištini pozvale su na suspenziju primene uredbe centralne banke u Prištini kojom bi praktično bio ukinut dinar na Kosmetu. Nekoliko dana ranije, o uredbi prema kojoj je od 1. februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM oglasio se i Stejt department koji je pozvao Prištinu da preispita svoju odluku.

I jedni i drugi u svojim saopštenjima ističu da je potrebno obezbediti dovoljno vremena za sprovođenje odluka Prištine, odnosno dovoljno dug prelazni period, kako je to formulisala Kvinta u svom saopštenju.

Sagovornici RT Balkana slažu se da ovakav stav Zapada pre treba tumačiti u svetlu insistiranja na realizaciji francusko-nemačkog plana, nego što u njemu treba videti ikakvu podršku Beogradu, koji je ukazao na poguban uticaj koji bi ukidanje dinara imalo na srpsku zajednicu na KiM. 

Aljbin Kurti u procesu svojih pregovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem igra na ivici noža, ukazuje Dušan Proroković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

"On je često do sada rizikovao, išao je na neke poteze koji se nisu sviđali njegovim zapadnim partnerima. Kurtijeva procena je da ni u jednoj situaciji Zapad neće otvoreno podržati Vučića, odnosno Srbiju, i zato on rizikuje. I uglavnom dobija", kaže Proroković.

On podseća da Kurti nije imao podršku ni za uvođenje abnormalnih carina na robu iz Srbije, pa ta odluka do danas nije ukinuta 

"Dakle, šta mi imamo od tih saopštenja Stejt departmenta i Kvinte? I tada je bilo oštrih reakcija protiv Kurtija, on je pozivan da suspenduje tu odluku, obrazlagano je da je to suprotno principima CEFTA. I šta se desilo? Ništa", ističe Proroković.

On dodaje da je naš problem što se sa strane Beograda relativizovao značaj Rezolucije 1244 koje smo se, kako napominje, tek sada setili, prvi put posle Briselskog sporazuma, a na tome se moralo insistirati ranije baš zbog ovakvih situacija. Smatra i da Zapadu ne odgovara da Kurti u ovom trenutku sprovede odluku o ukidanju dinara do kraja zato što očekuju dalje sprovođenje francusko-nemačkog plana.

"Kod njih ništa nema džabe. Oni će sada Vučiću da objasne da su mu malo sačuvali leđa i neko dostojanstvo, ali da mora da napravi još neki ustupak posle tablica. Da li su to diplome, obeležja tzv. Republike Kosovo, da li je to prijem Kosova u Savet Evrope, ne znam, ali će neki ustupak od Vučića sigurno tražiti jer to u njihovom odnosu prema Srbiji tako funkcioniše", naglašava Proroković.

I ekonomista Branko Pavlović dovodi u vezu ovakva saopštenja Zapada oko uvođenja evra na KiM i njihova očekivanja u vezi sa francusko-nemačkim planom.

"Očigledno je procena Zapada da se može očekivati od Vučića da će prihvatiti tzv. francusko-nemački predlog i zbog toga ne žele u ovom trenutku da mu ruše poziciju preko podrške Kurtijevom zahtevu da se ukine dinar kao sredstvo plaćanja. Ne misle oni da ne treba da dođe do ukidanje dinara, oni samo redosled poteza vide drugačije iz nekog razloga verujući da će predsednik Vučić povući taj potez koji do sada nije povukao", kaže Pavlović za RT Balkan.

U susret toj za njih mnogo važnijoj stvari, zahtevaju odlaganje nečega što oni suštinski podržavaju samo ne u ovom trenutku, naglašava Pavlović.

Oko ukidanja dinara oglasila se i Narodna banka Srbije (NBS) saopštenjem u kojem se navodi da se i Evropska unija i Evropska centralna banka slažu da ne mogu evro izdavati niti uvesti kao valutu zemlje koja nije članica EU i ne ispunjava "kriterijume iz Mastrihta" za pristup evrozoni.

"Da biste mogli da koristite samo evro kao sredstvo plaćanja morate da imate poseban ugovor sa Evropskom centralnom bankom kao Crna Gora. Ne morate uopšte da budete ni članica ni deo evrozone. To je moguće rešiti drugim ugovorima", objašnjava Pavlović.

On pojašnjava i da se u saopštenju NBS ukazuje na to da tzv. Kosovo nema te druge ugovore.

"Ali, ne sekirajte se: napravili bi se ti drugi ugovori preko noći, kao što su se napravili za Crnu Goru. Mehanizam kako se to radi, a da nisi član ničega, to je već proigrana varijanta. Mislim da samo ne treba dizati tenziju prema Srbima na KiM zato što prosto to što im sleduje dinarski treba promeniti u evre u Srbiji, podeliti im evre i gotovo. Mala nelagodnost, ali ne treba od toga praviti dramu jer to Kurti hoće i taj Zapad hoće da se to doživi kao drama u okviru koje onda Srbi nemaju šta drugo da rade nego da se priklone Prištini. A to uopšte nije tako", ističe Pavlović.

Dušan Proroković navodi da ima tu i delimične odgovornosti Beograda i navodi da je Komercijalna banka ukinula svoje ispostave na KiM ubrzo nakon privatizacije.

"Samim tim činom mi smo već doveli u pitanje mnogo toga što se tiče funkcionisanja tog srpskog sistema na KiM. Ako bude ukinut dinar, to je već pitanje platnog prometa, naših odnosa koji su i formalni, kako isplaćivati plate, penzije, kako regulisati sve to što se tiče novčanih transakcija. Da li nam trebaju neki novi sporazumi, da li ti sporazumi znače defakto priznanje Kosova... Narušava se postojeći sistem, treba izgraditi novi, ali ne vidim da će taj novi biti niti u funkciji interesa Republike Srbije niti u funkciji interesa Srba na KiM", naglašava Proroković.

image
VV inauguration
banner