Srbija i Balkan

Nemačka apelovala na Prištinu da odloži uvođenje evra

Zamenica portparola Vlade Nemačke je istakla da mnogi građani na severu KiM zavise od srpskog dinara
Nemačka apelovala na Prištinu da odloži uvođenje evraGetty © Andreas Rentz

Nemačka vlada apelovala je na Prištinu da odloži uvođenje evra na severu, dok se ne pronađe održivo rešenje, jer se radi o meri koja bi imala dalekosežne posledice po građane, budući da veliki broj njih zavisi od srpskog dinara, prenosi "Blumberg".

"Snažno apelujemo na Kosovo da odloži datum implementacija dok se ne pronađe prihvatljivo rešenje, rekla je zamenica portparola vlade Kristijane Hofman novinarima u Berlinu.

Hofman je rekla je da se radi o "dalekosežnom koraku sa sveobuhvatnim posledicama po ljude koji žive na severu" i istakla da je zbog toga potrebna transparentna i temeljna priprema, kao i sveobuhvatna komunikacija u vezi sa ovakvom odlukom.

Ona je ukazala i da evropski i međunarodni partneri u to treba da budu blagovremeno uključeni.

Hofman je podsetila da veliki broj građana na severu Kosova i Metohije zavisi od srpskog dinara, pošto se delimično plate i penzije isplaćuju u dinarima.

Pozvala je tzv. Kosovo i Srbiju da, uprkos izvesnom napretku u dijalogu o normalizaciji odnosa, pod posredovanjem EU, moraju slediti dalji koraci.

"Reč je o zajedničkoj, mirnoj budućnosti za građane na Kosovu i u Srbiji. Obe zemlje žele da se pridruže Evropskoj uniji i nemačka vlada ima interes da se to i dogodi", podvukla je Hofman i poručila da za obe strane ne postoji drugi put za završetak evropskog puta.

image