Srbija i Balkan

Nedosledne poruke Austrije Hrvatima: Možda i možete u Šengen?

Za proširenje Šengena potrebna jednoglasna odluka svih potpisnica tog sporazuma, ministar unutruašnjih poslova Austrije nastavlja da se protivi predlogu Evropske komisije
Nedosledne poruke Austrije Hrvatima: Možda i možete u Šengen?© IMAGO/Martin Juen

Austrijski kancelar Karl Nehamer, pred današnju posetu Hrvatskoj, relativizovao je pretnju vetoom ministra unutrašnjih poslova Austrije Gerharda Karnera na širenje šengenskog prostora i pristupanje Hrvatske tom sporazumu.

"Iz Hrvatske ne osećamo pritisak migracije ka severu. Pošto Hrvatska uzorno obavlja zaštitu granice ne vidim nikakav problem. O svim zemljama će se pojedinačno glasati", poručio je Nehamer u izjavi dnevniku "Klajne cajtung", prenosi Tanjug.

Krener je, sa druge strane, odlučno naglasio da se i dalje protivi širenju Šengena.

Nehamer je u izjavi za APA  objasnio da bi širenje šengenskog prostora bio pogrešan korak sve dok se dovoljno  ne zaštiti spoljna granica.

"Evropa bez granica može da funkcioniše samo sa snažnim spoljnim granicama", podvukao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije je prethodno ocenio da je šengenski sistem nefunkcionalan i naglasio da ne podržava širenje sistema na Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku.

Karner je u nedavnoj izjavi novinarima potvrdio da se i dalje protivi širenju šengenskog prostora, naglašavajući da ne vidi nikakvo razmimoilaženje stavova sa kancelarom Karlom Nehamerom.

Karner je tom prilikom uverio novinare da ima isti cilj kao Nehamer, a to je zaustavljanje talasa ilegalne migracije.

Za predlog EK o proširenju Šengena, koji obuhvata Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku, kaže da je dostavljen "na prepad" i da se tome protivi.

Češka, koja trenutno predsedava EU, najavila je da će širenje Šengena staviti na dnevni red sastanka ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa početkom decembra.

Za proširenje Šengena potrebna je jednoglasna odluka svih potpisnica tog sporazuma.

Najavljeni mogući veto iz Beča je u Hrvatskoj izazvao burne političke diskusije, te je premijer Andrej Plenković pokušao da umiri javnost rekavši da Vlada Austrije tako reaguje zbog velikog broja ilegalnih migranata.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je rekao da ga Karnerove izjave zabrinjavaju.

"Mislim da je to obračun preko naših leđa među nekim drugim članicama Evropske unije. Zatim se uključila Austrija koja ima unutrašnje, vidljive ali meni nejasne razloge zašto to radi. Sve u svemu, nije dobro", rekao je Milanović.

Plenković je naglasio da su ilegalna migracija, cene energenata i inflacija važne unutrašnje političke teme u Austriji.

image