Svet

Austrijanci neće izbeglice, postavili vlastima ultimatum

Građani upozoravaju da će sami ukloniti šatore sa izbeglicama ukoliko to vlast ne učini do državnog praznika
Austrijanci neće izbeglice, postavili vlastima ultimatum© Tanjug/AP Photo/Marco Ugarte

Postavljanje prvih šatora za zbrinjavanje prvih izbeglica, zbog popunjenosti kapaciteta, izazvalo je bes u mnogim opštinama u Austriji, pre svega u Gornjoj Austriji, u Talhamu.

Opštinske vlasti najavljuju blokadu auto-puta za državni praznik Austrije 26. oktobar ukoliko šatori do tad ne budu uklonjeni.

Zbog prebukiranih prihvatnih centara, austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner doneo je odluku o postavljanju šatora za zbrinjavanje izbeglica.

Do sada je, na osnovu ministrove odluke, postavljeno 25 šatora koji primaju po osam osoba. Po pet šatora se nalazi u Filahu i Klagenfurtu, u pokrajini Koruška, a ostalih 15 u Talhamu na prostoru tamošnjeg prihvatnog centra za izbeglice.

Ministar Karner svoju odluku pravda time da je želeo da spreči da "mladi muškarci, koji nemaju šansu na azil sede ispred škola, obdaništa, na trgovima, železničkim stanicama".

Zbog neispunjavanja obaveza mnogih pokrajina da prihvate izbeglice, ministar Karner je odlučio da postavi šatore na prostorima pod upravom saveznih vlasti, kao što su prihvatni centri.

Dok pojedini austrijski političari traže obustavu prijema zahteva za azil, odnosno tražilaca azila, istovremeno se širom zemlje postavljaju šatori za prihvat migranata jer su kapaciteti uveliko popunjeni, prenosi Tanjug.

EditDelete

Doskorašnja generalna sekretarka vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) Laura Zahslehner, poznata po oštroj politici prema migrantima, opominje da je sistem pred pucanjem.

"U poređenju sa 2016, kada smo postavili gornju granicu za prijem molbi za azil od 37.500, ove godine smo taj limit odavno prekoračili. Time je naš sistem dospeo do svojih granica opterećenja", napisala je Zahslehnerova na tviteru.

Do kraja avgusta u Austriju je primljeno 56.000 zahteva za azil, među kojima je veoma mnogo onih koji nemaju šansu da dobiju zaštitni status.

image