Srbija i Balkan

U Severnoj Mitrovici održan protest Srba sa centralnog KiM

Srbi sa centralnog Kosova sa skupa u Gračanici poručili: Pružamo čvrstu podršku braći i sestrama na severu
U Severnoj Mitrovici održan protest Srba sa centralnog KiM

Srbi koji žive na centralnom Kosovu danas su ispred Doma kulture u Gračanici održali skup podrške Srbima se severa Kosova, sa koga je poručeno da su srpski narod na ovim prostorima nikada nije bio ujedinjeniji.

Skupu je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, koji su nosili srpske zastave i transparent "Srbi sa Kosova i Metohije".

Prisutnima se obratila predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić koja je istakla da današnji skup pokazuje srpsko jedinstvo na Kosovu, dodajući da ukoliko se pritisci nastave da i Srbi sa juga znaju šta će učiniti.

"Odluke da napuste sve institucije na severu je bila pravdena i ona ima za cilj zaštitu srpskih nacionalnih interesa, a i ljudskih prava svih građana. Političko nasilje nad našim narodm i institucijama širom KiM, od strane Aljbina Kurtija sa željom da nas otera sa naših vekovnih ognjišta svakodnevnim pritiscima, maltretiranjem, pokazuje jasnu nameru Prištine i jasni cilj Prištine, da Srba nema na KiM. Nikada Srbe nije odlikovao strah, ali ovih dana reči zabrinutosti i neizvesnosti oslikava život Srba na KiM, strah od onih koji misle da je nasilje način za rešavanje otvorenih pitanje između Beograda i Prištine, koji misle da su jednostrani potezi, pretenje i ucene adekvatna zamena za dijalog. Naš narod nikada nije trepeo niti će trpeti gaženje slobode i prava, jer smo mi narod koji ljubi slobodu", poručila je Šubarić.

"Mi Srbi sa centralnog Kosova pružamo čvsrtu podršku našoj braći i sestrama na severu. Nikada ujedinjeniji pred sve izazove, i ako se ovaj zulum nastavi, želim da upozorim relevantne faktore da i mi Srbi na jugu znamo šta moramo da učinimo", poručila je Šubarić.

U 15 sati u centru Severne Mitrovice danas će se okupiti i protestovati majke sa severa KiM. Predsednik Srpske liste Goran Rakić, najavljujući juče ovaj skup, rekao je da je on odgovor Srba na "ugnjetavanje i zulum koji svakodnevno trpe od strane vlasti u Prištini".

Gordana Savić, načelnica Centra za promociju zdravlja i naučnoistraživačku delatnost KBC u Severnom Mitrovici, rekla je juče da je narod na severu Kosova zabrinut, da "ljudi ne žele da žive u getu i odgajaju decu u ovakvim uslovima".

"Želimo da se naša deca rađaju, da žive i da se školuju u slobodi i miru kao i sva druga deca ovog sveta. Zaista je previše da Kurti oduzima parče hleba našoj deci. Zašto da našu decu na putu do škole presreću specijalci sa puškama", rekla je ona.

Noć je na severu Kosova i Metohije protekla mirno, nije bilo nikakvih incidenata. I tenzije su, u odnosu na ponedeljak uveče, kada je atmosfera ovde bila usijana, kad se nije znalo šta će se tokom noći događati, poprilično popustile, ali zabrinutost je ostala. Ovde svi čekaju šta će se dešavati danas, u toku noći između srede i četvrtka, i da li će rok od 48 sati, za koliko je Aljbin Kurti odložio meru kažnjavanja vozača na severu KiM koji svoja vozila nisu preregistrovali na RKS tablice i koji ističe u četvrtak u 8 sati ujutru biti produžen ili će se situacija ponovo zakomplikovati.

Inače, Kurti je u juče u Prištini obrazlažući odluku o odlaganju izricanja kazni zbog registarskih oznaka rekao da je "Americi potrebno još 48 sati da se približavanje u Briselu danas ili sutra pretvori u dogovor".

"Nije dovoljno da se dogovorimo o registarskim tablicama, iako se slažem da drugu fazu treba obustaviti u potrazi za rešenjem oko pune normalizacije odnosa do marta 2023. godine. Tako da dajemo šansu sporazumu bez kazni, ali ne samo za registarske tablice, a da ostavimo po strani pitanje pregovora o konačnom dogovoru. S druge strane, Srbija se obavezala da više neće izdavati tablice iz vremena Miloševića", rekao je Kurti.

Inače, danas će se glavni pregovarači Srbije i Kosova, Petar Petković i Besnik Bisljimi u Briselu sastati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak jutros nema većih gužvi, ni prema centralnoj Srbiji, ni prema Kosovu. Na Jarinju, na kilometar od prelaza, na magistrali preko puta baze specijalnih jedinica policije Kosova, i dalje su dva oklopna vozila pored kojih dežuraju specijalci a slična situacija je i na Brnjaku.

Na glavnom mostu na Ibru dežuraju italijanski karabinjeri, jedinica u sastavu KFOR-a, a u samoj Mitrovici povremeno se na glavnim ulicama mogu videti džipovi u kojima gradom patroliraju pripadnici EULEKS-a.

Z. Š.

 

 

 

image