Srbija i Balkan

Rumunski general o Rusiji: Nespremni smo za rat, na meti će im biti Moldavija, tenzije i na Balkanu

Šef rumunske vojske upozorava na mogući sukob s Rusijom
Rumunski general o Rusiji: Nespremni smo za rat, na meti će im biti Moldavija, tenzije i na Balkanuwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Rumunija nije spremna za mogućnost rata sa Rusijom, a to je pretnja koju ozbiljno treba shvatiti, poručuje šef odbrambenih snaga Rumunije, general Georgita Vlad.

"Ruska Federacija je postala problem za svetski poredak, za demokratiju. U stvari, to je ruski rat sa demokratskim svetom. Ovo nije rat sa Ukrajinom", rekao je Vlad za Radio Slobodna Evropa.

General je naveo da "stanovništvo Rumunije, kao i celokupno stanovništvo Evropske unije i Evrope, mora da bude zabrinuto".

"Ako Putin pobedi u Ukrajini, glavna meta će biti Republika Moldavija. Bićemo i svedoci tenzija na Zapadnom Balkanu. Više sam nego uveren da će politika predsednika Putina eskalirati u bliskoj budućnosti", ubeđen je Vlad.

Vlad je kao razlog za nespremnost Rumunije naveo nedostatak obaveznog služenja vojnog roka u svojoj zemlji i predložio uvođenje dobrovoljne osnovne vojne obuke za muškarce i žene do 35 godina.

Rumunski general je takođe pozvao zemlje NATO-a da razmotre početak dobrovoljnog služenja vojnog roka, i pozvao saveznike u Alijansi da obogate svoje zalihe oružja.

On je ovo izjavio nedelju dana nakon što je britanski general Patrik Sanders, komandant vojske Ujedinjenog Kraljevstva, zatražio od države da se spremi za masovnu mobilizaciju zbog mogućnosti da se trenutni sukob Rusije i Ukrajine prelije na druge zemlje.

I nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao sredinom januara da bi navodni ruski napad na NATO mogao da se dogodi u narednih "pet do osam godina", dok je holandski admiral Rob Bauer prošlog meseca poručuo da NATO treba da bude u stanju borbene gotovosti.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije ove nedelje nazvao je NATO "pretnjom" Rusiji.

"Naravno, NATO predstavlja pretnju za nas. Tako se mi prema njemu i odnosimo i stalno preduzimamo odgovarajuće mere da se s tim izborimo", rekao je Peskov, komentarišući NATO vežbu "Stedfast difender 2024" u kojoj učestvuje oko 90.000 pripadnika vojske iz ukupno 31 NATO savezničke zemlje i Švedske.

image