Srbija i Balkan

Ambasador Kine u Srbiji: Bez dvostrukih standarda o pitanju KiM

Srbija i Kina dosledno razumeju jedna drugu u važnim i vitalno značajnim pitanjima, istakao je Li Ming
Ambasador Kine u Srbiji: Bez dvostrukih standarda o pitanju KiM© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs.

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming izjavio je da njegova zemlja razume legitimnu zabrinutost srpske strane o pitanju Kosova i Metohije i ceni pozitivne napore koje Beograd ulaže u traženju političkog rešena za ovo pitanje, ali i ponovio da je stav Kine o pitanju Kosova i Metohije dosledan i jasan – zaštita nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Kineska strana smatra da bi u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija dve strane trebalo da dođu do obostrano prihvatljivog rešenja ovog pitanja kroz dijalog i konsultacije. U tom procesu treba u potpunosti poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i ne bi trebalo da bude dvostrukih standarda", istakao je Li Ming.

Dodajući da je poslednjih godina situacija na severu KiM više puta pokazala da jednostrane akcije pogoršavaju strahove, podižu tenzije i narušavaju regionalni mir i stabilnost, što nije u interesu nijedne strane, pozvao je Evropsku uniju da ostane neutralna i nepristrasna u svojoj ulozi posrednika između Beograda i Prištine, te da izbegava pritiske.

"Osnivanje Zajednice srpskih opština važan je element Briselskog sporazuma iz 2013. godine i nadamo se da će postojeći sporazumi biti sprovedeni u delo, što će pomoći dvema stranama da izgrade međusobno poverenje i pokrenu dijalog", precizirao je kineski ambasador.

Takođe, rekao je da Srbija i Kina dosledno razumeju jedna drugu u važnim i vitalno značajnim pitanjima, da su uporno protiv strane agresije, odlučne su u odbrani nacionalnog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

"Moramo nastaviti da čvrsto stojimo na pravoj strani istorije, čuvamo međunarodni sistem sa Ujedinjenim nacijama u svojoj srži, međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu i osnovne norme međunarodnih odnosa zasnovane na ciljevima i principima Povelje UN, ali i suprotstaviti se hegemonizmu i politici moći", zaključio je Li Ming.

image