Srbija i Balkan

Haos u Tirani: U parlamentu gađali Ramu, na ulicama protesti – 400 policajaca u pripravnosti

Protesti opozicije povezani su i sa bivšim albanskim premijerom Saljijem Berišom, koji je u kućnom pritvoru zbog optužbi za korupciju
Haos u Tirani: U parlamentu gađali Ramu, na ulicama protesti – 400 policajaca u pripravnosti© AP Photo/Armando Babani/Tanjug

Sednica u Skupštini Albanije kao i prethodnih dana potrajala je svega 20-ak minuta, jer su opozicioni poslanici bacali predmete na premijera Edija Ramu i predsednicu Skupštine Lindite Nikole, dok se paralelno ispred zgrade organizuju protesti građana revoltiranih zbog bivšeg albanskog premijera Saljije Beriše, koji je u kućnom pritvoru zbog optužbi za korupciju.

Prema pisanju "Albanijan posta", u nemogućnosti da kontrolišu ko je isključen sa sednice (19 njih), a ko ne, oficiri Garde su blokirali sve poslanike opozicije i sprečili ih da uđu u Skupštinu.

Albanski portal javlja da nakon što su neki od njih uspeli da prodru u poslaničke prostorije, predsednica parlamenta Lindita Nikola im je poručila da treba da se "stide" jer znaju da su isključeni i prekidaju sednicu.

Za to vreme stotine građana okupilo se ispred zgrade parlamenta, gde je došlo do sukoba sa nekim od 400 predstavnika policije i Snaga nacionalne bezbednosti.

Mediji navode da je policija spremila cisterne za vodu, koje su raspoređene u slučaju da dođe do većih sukoba i potrebe da se odgovori takozvanim vodenim topovima.

Protesti opozicije povezani su i sa bivšim albanskim premijerom Saljijem Berišom, koji je u kućnom pritvoru zbog optužbi za korupciju. Deo učesnika večerašnjeg protesta u Tirani, okupio se i ispred njegove kuće.

Inače, na dnevnom redu sednice posle zelene nedelje, našlo se samo jedno pitanje: razgovor o problemima građana.

U međuvremenu, sednica u četvrtak biće još značajnija, jer se očekuje donošenje niza zakona, među kojima su najvažniji Sporazum sa Italijom o imigrantima i Zakon o onlajn sportskom klađenju, čemu se opozicija dugo protivila. Na čekanju su i druge inicijative poput plate ustavnih sudija, amnestija ili izbor ombudsmana.

image