Svet

Migranti iz Italije završiće u centrima Albanije: Ustavni sud odobrio ratifikaciju sporazuma

Sporazum predviđa prijem do 3.000 migranata i izbeglica mesečno
Migranti iz Italije završiće u centrima Albanije: Ustavni sud odobrio ratifikaciju sporazuma© Fabrizio Villa/Getty Images

Sporazum između Albanije i Italije, kojim se omogućava da migranti iz te zemlje budu smešteni u centrima na albanskoj teritoriji, usvojen je danas u Ustavnom sudu u Tirani.

Presudom suda odobrena je ratifikacija sporazuma.

U decembru je albanski Ustavni sud suspendovao ratifikaciju sporazuma u parlamentu te zemlje, dok je albanski premijer Edi Rama tom prilikom izjavio da sporazum ne sadrži ništa ilegalno i da očekuje pozitivan ishod pre isteka roka za konačno zaključenje sporazuma u martu.

Albanski parlament tek treba da ratifikuje sporazum, dok je italijanski Donji dom sporazum ratifikovao prošle sedmice, prenosi Rojters.

Prihvatni centri predviđeni sporazumom bi služili za obradu podataka i zahteva za azil migranata i raseljenih lica koje su italijanske vlasti spasile na moru.

Sporazum, koji su premijerka Italije Đorđa Meloni i njen albanski kolega Edi Rama potpisali u Rimu u novembru, predviđa prijem do 3.000 migranata i izbeglica mesečno.

image