Svet

Dizanje ruke uvis: Italija odobrila fašistički pozdrav

Vrhovni sud Italije doneo je odluku da se fašistički pozdrav, koji predstavlja dizanje ruke uvis, može koristiti privatno ili na komemorativnim događajima
Dizanje ruke uvis: Italija odobrila fašistički pozdravwww.globallookpress.com © Ricardo Rubio

Čuveni pozdrav – podignuta ruka pod uglom od 45 stepeni – koji se tradicionalno vezuje za fašističke pozdrave i odavanje počasti fireru, odnosno, Adolfu Hitleru, i još pre, Benito Musoliniju, danas je zvanično ponovo ušao u upotrebu u Italiji, i to odlukom Vrhovnog suda koji je odobrio korišćenje ovog pozdrava u slučaju da on ne predstavlja rizik po javni red, odnosno ukoliko se proceni da nema rizika od preporoda fašističke partije, javlja televizija RAI. 

Odluka je doneta nakon što je sud ponovo razmotrio slučaj već osuđenih osmoro ljudi, koji su 2016. na jednom događaju iskoristili ovaj pozdrav, zbog čega su kasnije bili osuđeni zbog pokušaja rehabilitacije nacizma. Ipak, osuđeni su uložili žalbu na odluku suda, koji je njihov slučaj ponovo razmotrio, i zatim doneo novu odluku, prenosi portal RBK. 

"Očigledno je da je fašistički pozdrav uvreda za osećanja pojedinaca", ali ono postaje zločin samo "kada predstavlja konkretnu pretnju javnom redu", objasnio je tužilac na sudu, prenosi dnevni list "Fato kvotidijano" (Il Fatto Quotidiano). List napominje da je sud stoga presudio da se upotreba takvog pozdrava privatno ili na komemorativnim događajima ne smatra pretnjom, te da može biti upotrebljen. 

Vest je usledila ubrzo nakon decembarske odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o usvajanju rezolucije, koju je predložila Rusija, a kojom se osuđuje nacizam i pretpostavlja borba protiv njega.

Rezoluciju, pak, nije podržala Italija, zajedno sa Nemačkom i Japanom, iako su to države koje se, makar prema zvaničnoj verziji, kaju zbog svoje neslavne i krvave prošlosti koja je dovela do smrti miliona ljudi širom planete. 

Na ovo je ranije ove nedelje skrenuo pažnju i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji je na velikoj godišnjoj konferenciji izjavio da odluka ove tri države da po drugu godinu zaredom kažu "ne" ovoj rezoluciji znači da bi svi trebalo da se zamisle o tome u kom smeru se razvijaju ideološki procesi ne samo u tim državama, nego i u celini na Zapadu. Kako kaže, veliki deo sveta je, izgleda, zaboravio na pouke Drugog svetskog rata koje bi trebalo da se čuvaju kao svetinja. 

Podsetimo, rezoluciju pod nazivom "Borba protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose za podsticanje savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije" nisu podržale ni Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Letonija, Litvanija, Estonija, Finska, Danska, Austrija, Australija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i neke druge zemlje, koje, ujedno, ni danas ne podržavaju borbu Ruske Federacije protiv nacizma u Ukrajini. Dokument je, s druge strane, podržalo 118 država, među kojima je i Srbija. 

Autori dokumenta najoštrije osuđuju incidente vezane za veličanje i propagandu nacizma, posebno ispisivanje grafita i crteža pronacističkog sadržaja, uključujući i spomenike žrtvama Drugog svetskog rata.

U dokumentu se apeluje na države da eliminišu sve oblike rasne diskriminacije svim odgovarajućim sredstvima, uključujući, ako okolnosti to zahtevaju, zakonodavstvo.

Ipak, ruski portal RBK piše da se veruje da je i u Starom Rimu postojao pozdrav koji je pretpostavljao podizanje desne ruke napred. Ovaj gest u 20. veku proširio se među pristalicama fašizma, prvo u Italiji za vreme Benita Musolinija, a zatim i na Nemačku Hitlera. 

image