Srbija i Balkan

Burno konstituisanje novog saziva Skupštine Srbije, potvrđen mandat svim poslanicima

Prvoj sednici predsedavao je najstariji narodni poslanik, a u ovom sazivu to je matematičar Stojan Radenović sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane"

U Domu narodne skupštine danas je održana konstitutivna sednica na kojoj su potvrđeni mandati svih 250 narodnih poslanika novog skupštinskog saziva.

Prvoj sednici predsedavao je najstariji narodni poslanik, a u ovom sazivu to je matematičar Stojan Radenović sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

Njemu je u radu pomagalo četvoro najmlađih poslanika i generalni sekretar narodne skupštine.

Deo poslanika je položio i potpisao zakletvu u Skupštinskoj sali, dok je deo poslanika izašao iz sale. Poslanici Srbija protiv nasilja i koalicija NADA su zakletvu potpisali u holu parlamenta.

Prozapadna opozicija je pravila nered u sali. Na početku sednice su se mogle čuti pištaljke i videti transparenti "poništiti izbore", "pokrali ste izbore"...

Takođe, sa balkona razvijeno je platno sa natpisom "Dosovske lopuže opet biste da pljačkate Srbiju. Neće moći", što su kandidati sa liste "Srbija ne sme da stane" pozdravili aplauzom.

Prva tačka dnevnog reda je bila potvrđivanje mandata, što po poslovniku znači da će biti obrazovana tročlana komisija koja utvrđuje da li su podaci iz uverenja o izboru svakog narodnog poslanika istovetni sa podacima iz izveštaja državnog organa nadležnog za sprovođenje izbora narodnih poslanika i o tome podnosi izveštaj Narodnoj skupštini.

U nastavku prve sednice, koja ne mora biti istog dana, poslanici treba da izaberu predsednika narodne skupštine, potpredsednike, imenuju generalnog sekretara, izaberu članove radnih tela kao i članove stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

U novom sazivu, najviše poslanika imaće izborna lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" koja je osvojila 129 mandata, koalicija "Srbija protiv nasilja" osvojila je 65 mandata, izborna lista "Ivica Dačić – premijer Srbije" 18, a po 13 poslanika imaće "Nada za Srbiju" i lista "Mi – glas iz naroda".

Od manjinskih stranaka, šest mandata osvojila je Stranka vojvođanskih Mađara, po dva mandata imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste "Politička borba Albanaca se nastavlja" i Ruske stranke.

  • 6. feb 2024 • 11:25

    11:25

    Vučević: Prozapadna opozicija sprovela nasilje, fizičko i verbalno

    Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je nakon sednice da nas čekaju četiri godine važnih odluka, mnogobrojnih aktivnsoti za očuvanje nacionalnih i državnih interesa.

    On nije hteo da otkrije kada će biti nastavljena sednica Skupštine, već je kratko odgovorio: "Nastaviće se u narednim danima, kada poslanici dobiju poziv".

    Govoreći o ponašanju prozapadne opozicije, Vučević je rekao da je u pitanju vid nasilja, i fizičkog i verbalnog.

    "Poslali su građanima Srbije poruku da za njih ne postoji jedna otadžbina, jedna država i da su svi građani jednaki, već postoje građani koji su za njih prihvatljivi i to onaj manji politički deo i većinski deo Srbije koji je za njih neprihvatljiv", rekao je Vučević.

    Kako je dodao, sebi su dali za pravo da neko jeste poslanik, a neko nije, da li su izbori pokradeni ili ne.

  • 11:12

    Zelenović: Priznanje izborne krađe

    Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović nezadovoljan je što ga kolege iz koalicije "Srbija protiv nasilja" nisu poslušale i bojkotovale konstitutivnu sednicu.

    Nakon skupštinske sednice, oglasio se na Iksu: "Priznanje izborne krađe, cirka 20 min."

    Zelenović je bio struja u koaliciji koja se zalagala za to da poslanici prozapadne opozicije ne prihvate poslaničke mandate, jer smatra da se time priznaju rezultati izbora za koje tvrde da su nelegalni.

  • 11:05

    Lazović: Očekujemo rezoluciju EP

    Poslanik Radomir Lazović rekao je da se očekuje retolucija EP o "izbornoj krađi".

    Kako je dodao, zahteva se ponavljanje izbora i ponovno održavanje "pod fer i korektnim uslovima".

  • 10:54

    Tepić tvrdi da sve izgleda kao da je ratno stanje

    Iako po propisima novinarima inače nije dozvoljen ulazak u plenarnu salu, poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić optužuje vlast da namerno nije novinarima dozvolila da uđu u salu.

    U salu jedino mogu da uđu foto reporteri i to samo na početku sednice, međutim, Tepić tvrdi kako je RTS tokom prenosa skupštinskog zasedanja namerno skretao kadar sa poslanika prozapadne opozicije koji su transparentima ometali rad, a drugim novinarima nije dozvoljeno da uđu u salu i izveštavaju odatle.

    "Oni su salu ponovo podelili kordonom, najmanje 40 policajaca je stajalo između nas koji smo hteli da podignemo jednake parole, da građani znaju šta se dešava. Policija se bukvalno nabijala u nas da bi nas sprečila da se krećemo po sali Naravno, partijska policija iznad zakona, od ovog trenutka svi zaposleni u MUP koji se predstavljaju kao obezbeđenje stavili su se u službu partije, Gašića, Vučića i onemogućavaju poslanicima da se kreću kroz skupštinu", kaže Tepić.

    Dodaje da se ne zna kako će Skupština dalje da radi niti ko je kandidat za predsednika.

    "Sve je kao da smo u vanrednom, da ne kažem ratnom stanju. Naravno da ostajemo u zgradi, to je naše radno mesto", rekla je Tepić.

  • 10:48

    I "Srbija protiv nasilja" položila zakletvu u holu

    I poslanici koalicije "Srbija protiv nasilja" položili su zakletvu u holu Narodne skupštine.

    Poslanik pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović pohvalio se da su uspeli da prekinu zasedanje sednice iako se to nije dogodilo, već su poslanici prozapadne opozicije napustili salu dok su ostali poslanici položili zakletvu u plenumu.

  • 10:46

    Koalicija NADA zakletvu položila u skupštinskom holu

    Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović izjavio je pred novinarima u holu Skupštine da je koalicija NADA odlučila da ne položi zakletvu u plenarnoj sali gde je većina dobila mandate na pokradenim izborima.

    "Većina koja uništava Srbiju, koja gazi Ustav, koja nema svoju reč i koja kalja i ovu zgradu i ovu zakletvu i ono što bi trebalo da predstava. Zato ćemo mi zakletvu položiti ovde", poručio je Jovanović.

    Poslanici su potom tekst zakletve pročitali u skupštinskom holu.

  • 10:37

    Završena konstitutivna sednica

    Potvrdom mandata i polaganjem zakletve, završena je konstitutivna sednica Skupštine Srbije.

  • 10:35

    Verifikovani svi mandati poslanika, položena zakletva

    Svih 250 poslaničkih mandata su potvrđeni i dodeljeni u skladu sa izbornim rezultatima. Poslanici su potom položili zakletvu.

    Predstavnici prozapadne opozicije napustili su skupštinsku salu.

  • 10:32

    Nastavljena sednica

    Nakon pauze nastavljena je sednica, poslanicima je podeljen izveštaj Komisije za utvrđivanje mandata.

    Poslanici prozapadne opozicije i dalje zvižde, uzvikuju "Izdaja" i tako ometaju zasedanje.

  • 10:27

    "Mi – Glas iz naroda": Prozapadna opozicija izvršava sramne zadatke

    Poslanici liste "Mi – Glas iz naroda" oglasili su se iz skupštinske sale navodeći da prozapadna opozicija izvršava svoje naloge i da se oni protiv toga bore.

image