Srbija i Balkan

Prozapadna opozicija odlučila: Šta su spremili za konstitutivnu sednicu Skupštine?

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počeće sutra u 10 časova
Prozapadna opozicija odlučila: Šta su spremili za konstitutivnu sednicu Skupštine?Getty © Silas Stein

Predstavnici prozapadne opozicije održali su danas sastanak na kojem su dogovorili kako će se ponašati na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije koja će biti održana sutra.

Kako prenosi "Nova", dogovoreno je da poslanici ipak dođu na sednicu, iako je Demokratska stranka ranije odlučila da njeni poslanici neće prisustvovati sednici. Dogovoreno je da umesto jedne poslaničke grupe koja bi predstavljala izbornu listu "Srbija protiv nasilja" bude formirano više poslaničkih grupa.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić biće šefica poslaničke grupe koju će činiti poslanici te stranke, ali i Pokreta slobodnih građana.

Miroslav Aleksić biće šef poslaničke grupe koju će činiti Narodni pokret Srbije, čiji je Aleksić predsednik, i Novo lice Srbije.

Zeleno-levi front formiraće samostalni poslanički klub, a kopredsednik te stranke Radomir Lazović biće šef poslaničke grupe.

Po prvi put u parlamentu će se naći i stranka Srbija centar, koja će takođe imati svoj poslanički klub, a šef te poslaniče grupe biće Zdravko Ponoš.

Na čelu poslaničkog kluba Demokratske stranke biće Zoran Lutovac, a samostalni poslanički klub formiraće i Ekološki ustanak čiji će šef biti Aleksandar Jovanović Ćuta.

Lider Novog DSS-a Miloš Jovanović biće šef poslaničke grupe koalicije NADA koju čine Novi DSS i POKS.

Na ovaj način prozapadna opozicija želi da dobije više vremena za raspravu, jer je poslovnikom predviđeno da svaki predsednik poslaničke grupe ima na raspolaganju 20 minuta za raspravu.

Postoji i mogućnost da se naknadno izdvoje još tri poslaničke grupe s ciljem da se na taj način poveća vreme koje opozicija ima za raspravu.

Kao vid neslaganja sa izbornim rezultatima, ovaj deo opozicije dogovorio je da ne predloži svog potpredsednika Skupštine.

Podsetimo, konstitutivna sednica Skupštine počeće sutra u 10 časova.

image