Srbija i Balkan

Svečlja: Ruski satelit Srbija dovodi u pitanje bezbednost "Kosova"

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija rekao je da je za dve godine bilo 112 napada na pripadnike i sredstva policije tzv. Kosova i ocenio da je bezbednost ugrožena zbog ratne žeđi i osvajačkih ambicija
Svečlja: Ruski satelit Srbija dovodi u pitanje bezbednost "Kosova"© FOTO TANJUG/ STR

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja rekao je da je "ruski satelit u regionu, Srbija, u poslednje dve godine više puta dovela u pitanje bezbednost Kosova", prenosi RTK.

On je to izjavio na ceremoniji koju je organizovao Euleks povodom dodele medalja za zasluge u zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici za svoju specijalnu rezervnu policijsku jedinicu. 

Svečlja je rekao da se u periodu od dve godine desilo 112 napada na pripadnike i sredstva kosovske policije i ocenio da je bezbednost ugrožena zbog ratne žeđi, osvajačkih ambicija i tendencija destabilizacije i podrivanja mira.

"Ovi izazovi, sa kojima se i dalje suočavamo, kulminirali su otmicom trojice naših policajaca duboko na teritoriji Republike Kosovo, brutalnim napadima na vojnike Kfora i terorističkim napadom 24. septembra, gde je ubijen policajac, narednik Afrim Bunjaku", izjavio je Svečlja.

Đovani Pjetro Barbano, šef misije Euleksa na Kosovu i Metohiji, rekao je da ta misija ima za cilj da osigura bezbednost bez obzira na etničku pripadnost i odgovornost bez političkog mešanja i u punoj saglasnosti sa međunarodnim standardima ljudskih prava i najboljim evropskim praksama.

image