Srbija i Balkan

Zgrada Opštine Leposavić: Droga, video-klipovi, ogovaranje Lajčaka i "Kanter strajk"

Zdanje u centru Leposavića iz kog gradonačelnik Ljuljzim Hetemi nije izlazio 214 dana u centru skandala koji potresa tzv. državu
Zgrada Opštine Leposavić: Droga, video-klipovi, ogovaranje Lajčaka i "Kanter strajk"© Зоран Шапоњић

Otkako su krajem maja prošle godine specijalci Rosu i drugih posebnih jedinica MUP-a tzv. Kosova u jurišu, u oblaku suzavca, sa dugim cevima, pod šlemovima, štitovima, pancirima i gas maskama, zauzeli zgradu Opštine Leposavić, zdanje lokalne samouprave u centru gradića na severu KiM postalo je stecište serije, u najmanju ruku, bizarnih događaja.

Najpre je, a ovaj događaj nekako je zbog note tajnovitosti i najmanje problematičan, novoizabrani gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi odlučio da iz opštinske zgrade ne izlazi nedeljama i mesecima.

Zašto, kada je zgrada u koju se uselio posle pobede na aprilskim izborima i to sa  jedva stotinu glasova, od kraja maja bila pod punom kontrolom specijalne policije i pod monitoringom Kfora i drugih misija, pa nije postojala opasnost da mu fotelju zauzme neki Srbin - to samo Hetemi zna. Takođe, kako je u zgradi obavljao osnovne potrebe, jeo, pio, spavao, kupao se, itd. to takođe samo gradonačelnik zna.

Prethodno, Hetemija su u zgradu uveli specijalaci, bio je zaklonjen njihovim štitovima, dok je trg ispred opštine plivao u suzavcu a Srbi kojima bi trebalo da vlada, gušili se od suzavca po okolnim prolazima, parkovima i crkvenoj porti pošto su prethodno rasterani sa trga.

Tek, 28. decembra prošle godine, posle punih sedam meseci, prištinski mediji preneli su vest da je "gradonačelnik Opštine Leposavić Ljuljzim Hetemi, napustio zgradu opštine nakon sedam meseci boravka u njoj". Kosovska javnost takođe je obaveštena da je Hetemi tog 28. decembra viđen na trgu u Kosovskoj Mitrovici zajedno sa gradonačelnikom severnog dela grada Erdenom Atićem.

Vest je tog dana dobila i notu misterije pošto je iz kabineta Hetemija od reči do reči preneto – "da, prvi put je gradonačelnik Hetemi danas napustio zgradu opštine Leposavić". Enigma je bila u tome što su neki mediji još dva meseca ranije izvestili da je Hetemi "viđen van zgrade opštine".

Na sva pitanja, kako, zašto, do kada, Hetemi je odgovorio, a preneli su prištinski mediji, da "hleb jede kao u hotelu", da mu policija donosi "odeću da se presvuče i dostavlja mu hranu", i da se takođe "oprao, jer u zgradi ima kupatilo".

Bio je to tek prvi od serije događaja koji će iz temelja potresti zgradu u centru Leposavića. Pre par dana najpre kosovski a zatim i mediji u regionu preneli su vest da je u istoj zgradi snimljena visokorangirana službenica, navodno, Hetemijeva potpredsednica, kako, takođe navodno, u jednoj kancelariji konzumira, kako se posumnjalo, izvesne opojne supstance. 

Potpredsednica opštine već sledećeg dana je navrat-nanos smenjena, a da li će biti i procesuirana, da li je na snimku baš ona, da li baš konzimira opojne supstance, utvrdiće istraga.

I, samo što su u opštini odahnuli, samo što je vest o potpredsednici i drogi zatrpana serijom drugih, stigla je nova - za takozvano Kosovo još pogubnija.

Naime, već sledećeg dana prištinski mediji objavili su i vest i video-snimak, kako, navodno, u zgradi opštine takođe opojne supstance konzumira jedan od policajaca. Policijski inspektorat "Kosova" odmah je izdao preporuku da  policajac odmah bude suspendovan sve dok se ne razjasni o čemu se radi.

I tu prištinski mediji nisu stali, preteći da svojim objavama sasvim u zasenak bace priču o herojskom boravku Hetemija u istoj opštini dugoj sedam meseci, odnosno 214 ili 216 dana. Koji dan iza prvog i drugog video klipa objavljen je novi video zapis koji se sastoji iz različitih kadrova, a na njima – katastrofa. Užas i bruka.

U prvom delu, prenosi prištinski "Nacional" vide se "dve mlađe osobe koje navodno konzimiraju drogu".

"Čak dvojica radnika uzimaju drogu u istoj kancelariji u kojoj je već otpuštena potpredsednica opštine viđena kako je konzumira", stoji u  izveštaju "Nacionala".

U drugom delu snimka vidi se kako u prostoriji više osoba sede i razgovaraju, dok jedna od njih, navodno, konzumira izvesne supstance. 

Portal "Nacional", preneo je prekjuče portal "Kosev", nastavio je već treći dan da objavljuje snimke koji su, navodno, nastali u Opštini Leposavić, odnosno "prisluškivanje i praćenje opštinskih zvaničnika".

Objavljena su tako, prenose ovi mediji, i dva snimka razgovora jednog Srbina, visoko pozicioniranog u Kurtijevoj administraciji sa, navodno austrijskim pripadnicima Kfora, kako na "vrlo pogrdan način govori o više tema", između ostalog i o posredniku za dijalog Miroslavu Lajčaku, kao i o "gradonačelniku Leposavića Ljuljzimu Hetemiju".

Dalje, objavljeni su i snimci, navodno iz iste zgrade, na kojima se vidi i da se službenici "čudno ponašaju na radnom mestu". 

Tako se na jednom od snimaka vidi kako nekolicina službenika igra karte, a zatim i video igru "Kanter strajk", a među njima je navodno i veoma blizak srodnik već pomenutog Srbina visoko pozicioniranog u Kurtijevoj administraciji koji je, navodno, direktor jedne od opštinskih uprava.

U međuvremenu, Srbi koji su krajem maja rasterani suzavcem ispred opštine, prikupili su potpise za peticiju kojom traže smenu Hetemija, uprkos tome što pomenuti Hetemi 214 dana, "zatrpan poslom u interesu građana", nije izlazio iz zgrade opštine.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner