Srbija i Balkan

Može li iko poljuljati Ljuljzima? Gradonačelnik Leposavića 38 dana zatvoren u opštinskoj zgradi

Da li je Hetemijevo zatočeništvo dobrovoljno, ili je i on talac Kurtijevih političkih ambicija?
Može li iko poljuljati Ljuljzima? Gradonačelnik Leposavića 38 dana zatvoren u opštinskoj zgradi© FOTO TANJUG/ STR/bs

Može li iko poljuljati Ljuljzima? Hoće li isposnik iz opštine Leposavić ikada izaći napolje, među ljude?

Gde li spava, šta li jede i kako li se kupa dok čitavih 38 dana ne promalja nos sa svog radnog mesta?

Da li zbog do sad neviđene radne discipline, ili želje da se sa po jednim danom boravka u opštini zahvali svakom od jedva sto glasača koji su ga izabrali, Ljuljzim Hetemi je, od kako je 29. maja u 5. 30 časova započeo svoju smenu, beli dan gledao samo povremeno i to vireći kroz prozor.

Tako se žrtvuje za fotelju!

"Hleb jedem kao u hotelu. Policija donese odeću da se presvučem i dostavi hranu. Oprao sam se, imam i kupatilo, sve je tu", objasnio je Hetemi "Albanijan postu", još na početku svog dobrovoljnog ostrakizma, dodajući da mu, dok se krije od sunca i Srba, u zgradi opštine pomažu policajci Jedinice za blisku zaštitu Kosovske policije.

Hetemijeve muke privremeno je osetio i zamenik ministra za administraciju lokalne samouprave Arber Vokri koji je s Ljuljzimom proveo devet dana zatvoren, ali je, ipak, koliko god to nama čudno izgledalo, to zatočeništvo nazvao "nezaboravnim iskustvom".

"Dugujemo gradonačelniku opštine Leposavić, Ljuljzimu Hetemiju, za njegov stoicizam, za njegov nepokolebljiv stav, s obzirom na to da teret koji nosi nije samo pitanje opštine na Kosovu, već je nešto mnogo veće. Reč je o izvanrednom podsticaju za zaokruživanje suvereniteta Republike Kosovo", rekao je Vokri, propustivši, međutim, da objasni, kako gradonačelnik zarobljenik može uticati na "državnost" lažne države.

Vokri je, u razgovoru za "Kljan Kosova" odgovorio i na pitanje nad pitanjima - kako li se kupa nesrećni gradonačelnik.

"Opštinska zgrada Leposavića jedna je od najmodernijih koje Kosovo ima. Uslovi su pristupačni, prave se i improvizacije, pa je tako na primer improvizovan i tuš. Bez obzira na okolnosti i uslove, bez obzira na to koliko je zgrada udobna, Ljuljzim Hetemi je odlučan da svoj posao radi časno do kraja", objašnjava prištinski ministar.

Dakle, voda, sendviči i dovoljne količine toalet papira, sve su što je Ljuljzimu potrebno da izdrži u borbi za vlast. Život pustinjaka u zamenu za fotelju - mala li je žrtva albanskog političara s "Kosova"?

Sudeći po objavama na Fejsubuku Hetemi je oženjen i ima troje dece, ali ne znamo da li njegovoj porodici muž i otac nedostaje, da li se čuju, ili možda tajno viđaju. Čulo se samo da je poslanik "Samoopredeljenja" u bliskom kontaktu sa svojim šefom Aljbinom Kurtijem koji Ljuljzimovo dobrovoljno izgnanstvo hvali kao "uzoran otpor".

"Kljan Kosova" se, međutim, s razlogom zabrinuo za psihičko zdravlje zatvorenog gradonačelnika iz kontejnera, ali nije uspeo ni preko telefona, ni putem društvenih mreža da dobije odgovor na pitanje kako se Ljuljzim bori sa izolacijom koja traje više od mesec dana.

"U takvom okruženju dolazi do velikog stresa, gubi se razum i mogućnost za donošenje odluka. Od visokog stresa ovo stanje prelazi u anksioznost, a to sve utiče na smanjenje funkcionalnosti", kaže za ovaj medij psiholog Visar Sadiku.

Ali, ko će zaista biti kriv ako nam se Ljuljzim na kraju ipak poljulja?

Možda srpski demonstranti koji mu nisu dozvolili da uzurpira funkciju za koju se zakačio kada je izabran sa svega sto glasova? Ili oni koji ga već 38 dana ne puštaju napolje?

Jer, kada su negde, na početku Hetemijevog asketskog života, Srbi preko pripadnika Kfora gradonačelniku iz kontejnera poručili da slobodno izađe iz zgrade kako bi se svi vratili normalnom životu, bivši predsednik Leposavić Zoran Todić otkrio je da je Ljuljzim poručio da će izaći, ali da će odluku o tome doneti neko iz Prištine.

"On bi otišao kući, ali u njegovo ime odlučuje neko drugi. Čeka odluku Prištine. Hoće da ide, ali neko iz Prištine mu ne dozvoljava", otkrio je Todić kako je na njegov predlog odgovorio Hetemi.

I tako mučeni Ljuljzim, ispraća dan za danom, glumi da je među zidinama zatočen dobrovoljno i postavlja direktore preduzeća (čak i one srpske nacionalnosti), čekajući da šefovi odluče o njegovom oslobođenju.

"I dalje držimo neke gradonačelnike koji su izabrani sa 1 odsto glasova, koji ostaju zaključani kao Oso Kuka. Jedan sedi tamo sa policijom i zapravo je zatvorenik, jer ne može da izađe ni da se nadiše. Za ostale se ne zna ni gde su dok je francusko-nemački plan na stolu", nedavno je prokomentarisao premijer Albanije, Edi Rama, u intervjuu za albanski "Juronjuz", sumnjajući da NATO ima živce da se bavi zakatančenim liderom u trenutku dok traje sukob u Ukrajini.

Izraz "kao Oso Kuka", skadarski opis za ljude koji ne izlaze iz kuće (nastao po kapetanu osmansko- crnogorske straže koji je digao u vazduh kulu u Vranini, kako ne bi pao u ruke Crnogoraca), za Hetemija je iskoristio i albanski politički analitičar Rahman Pačarizi.

"Talac je zarobljen u opštini i ne radi ništa. Žao mi je što su ga zatvorili i ne puštaju, ne usuđuje se da izađe, niti se oseća kao heroj.  On tu stoji kao Oso Kuka", rekao je Pačarizi za "Kljan Kosova".

Kurti, međutim, ne bi rekao da je Hetemi njegov talac. Za Ljuljzimovu dramu, on naravno, krivi Srbe.

"Možemo reći da je legitimitet izbora bio slab jer je bilo malo učešće na glasanju. Dakle, Ljuljzim Hetemi nije kriv što je gradonačelnik Leposavića. Beograd je kriv. Umesto da učestvuju na izborima, oni su ih bojkotovali i sada Ljuljzim mora da plati za destruktivnost Beograda", požalio se premijer privremenih prištinskih institucija.

Dok je Ljuljzim s prozora opštine ispraćao proleće i dočekivao leto, iz pritvora su pušteni čak i kosovski specijalci koji su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije.

Za njega, međutim, slobode još nema.

Nije on ni Milun, ni Dragiša, ni Nenad...On je Ljuljzim. Ali je i on, nesrećnik, samo još jedan u nizu Kurtijevih političkih zatvorenika. 

image