Srbija i Balkan

Gradonačelnik Ljuljzim Hetemi 16 dana i noći neprekidno u zgradi SO Leposavić?

Za više od dve nedelje građani Leposavića "svog" novog gradonačelnika uspeli su da vide dva puta i to na – blic, kroz prozor
Gradonačelnik Ljuljzim Hetemi 16 dana i noći neprekidno u zgradi SO Leposavić?

Građani Leposavića jutros su, ali samo na trenutak, iza  zatvorenog prozora i pomerene zavese, uspeli da po drugi put za poslednjih 16 dana, odnosno od početka mandata, vide "svog" gradonačelnika Ljuljzima Hetemija. Hetemi se na prozoru pojavio na par sekundi, baš u vreme dok je zgradu SO napuštao ministar infrastrukture u Vladi tzv. Kosova Ljiburn Aljiu koji je prethodno iskoristio situaciju da je pred zgradom bio manji broj Srba i uspeo da uđe i poseti Hetemija. Dan ranije, KFOR je zabranio Aljiuu da uđe u zgradu.

Sam Hetemi u zgradu SO Leposavić ušao je 26. maja oko 17 časova, pošto su zgradu uz pomoć suzavca i šok bombi zauzeli kosovski specijalci i pošto se oblak suzavca ispred zgrade samo malo razišao.

Pretpostavlja se da je Hetemi vikend iza 26. maja proveo kod kuće, u ponedeljak rano ujutru, sa prvim petlovima vratio se u kancelariju, i od tada, koliko se zna, nije izlazio iz zgrade SO Leposavić.

Prvi ulazak novog gradonačelnika  u zgradu SO Leposavić, tog 26. maja, i nije videlo mnogo građana jer su meštani, koji su pola sata ranije bili ispred zgrade, protestovali, rasterani šok bombama i suzavcem, gradonačelnik je prilikom ulaska bio zaklonjen telima specijalaca. Pojavio se na prozoru, najvišem spratu zgrade kojih desetak, petnaest minuta kasnije i lično, koliko se iz daljine moglo videti, postavio zastavu tzv. Kosova.

I jutros, pojavljivanje Hetemija je trajalo kratko, na blic, pa su ga slikali samo najbrži snimatelji i fotografi.

Iako mediji tvrde, a i sami građani Leposavića su uvreni da Hetemi nije izašao iz zgrade 16 dana i noći, tu informaciju nije lako potvrditi ni proveriti, jer, postoji mogućnost da je novi gradonačelnik za pune dve nedelje, možda u sitnim noćnim satima na kratko izlazio do zgrade, makar, da vidi porodicu.

Među meštanima Leposavića, medijski napisi da njihov gradonačelnik sedi u kancelariji 16 dana i noći izaziva različite komentare.

"Možda se boji svojih, da mu otmu fotelju, pošto mi Srbi ne možemo u zgradu SO", vele jedni.

"Tako se čuva fotelja", tvrde drugi.

"Možda naš novi gradonačelnik ima toliko posla, da ne diže glavu, pa će kući tek kad pozvaršava sve neodložne poslove", sigurni su treći.

Nije moguće proveriti ni da li Hetemi u zgradi SO ima krevet, ili spava u pomenutoj fotelji, ili su mu možda kosovski specijalci, po useljenju u zgradu uz pomoć suzavca i šok bombi, ustupili neki – poljski ležaj.

Hetemi je, inače, na izborima koje su Srbi bojkotovali pobedio sa 100 glasova, a predsednik Vlade tzv. Kosova Aljbin Kurti pre koji dan "od srca" je zahvalio Ljuljzimu na "njegovoj uzornoj izdržljivosti za Republiku Kosovo, zakon i red".

image