Srbija i Balkan

Živ je! Posle šest meseci Ljuljzim Hetemi konačno izašao iz opštinske zgrade (FOTO)

"Gradonačelnik" Leposavića konačno je, izgleda, dobio dozvolu da izađe napolje
Živ je!  Posle šest meseci Ljuljzim Hetemi konačno izašao iz opštinske zgrade (FOTO)© Antonio Ahel/ATAImages

Među zahtevima i podnescima, molbama i prigovorima, u opštinskoj zgradi u Leposaviću, prištinski premijer Aljbin Kurti još pre pola godine zagubio ni manje ni više nego – gradonačelnika. Izgubljeno se, kako to obično biva, odnekud pojavi kad mu se najmanje nadamo, pa je tako i "gradonačelnik" Ljuljzim Hetemi šest meseci kasnije izmigoljio iza fascikli i registratora, i konačno izašao među ljude.

Hetemi koji se pre pola godine zabarikidirao u opštinskoj zgradi, ne bi li mu neko slučajno izmakao fotelju ako se negde makne - napokon je popustio, i izašao u dvorište zgrade.

Da li je Ljuljzim posle šestomesečne "hibernacije" među opštinskim šalterima, izašavši napolje video svoju senku i kakvu nam zimu predviđa - ne znamo, ali je jasno da je nelegitmnom predsedniku opštine Leposavić ovaj "letnji san" baš prijao. Jeste malo ubledeo, ali izgleda čio i veseo.

"Hleb jedem kao u hotelu. Policija donese odeću da se presvučem i dostavi hranu. Oprao sam se, imam i kupatilo, sve je tu", objašnjavao je Ljuljzim još na početku svog dobrovoljnog ostrakizma u koji se upustio krajem maja.

Povremeno je Ljuljzim provirivao kroz prozor, potpisivao kojekakve odluke, pozivao Kfor da napusti zgradu, ali sve vreme poručio da će on odatle otići tek kad mu vlada i premijer "Kosova" Aljbin Kurti zatraže da ode.

Da li se Kurti napokon umilostivio i nesrećnog Ljuljzima pustio napolje?

"I dalje držimo neke gradonačelnike koji su izabrani sa jedan odsto glasova, koji ostaju zaključani kao Oso Kuka. Jedan sedi tamo sa policijom i zapravo je zatvorenik, jer ne može da izađe ni da se nadiše. Za ostale se ne zna ni gde su dok je francusko-nemački plan na stolu", nedavno je prokomentarisao premijer Albanije, Edi Rama, u intervjuu za albanski "Juronjuz", sumnjajući da NATO ima živce da se bavi zakatančenim liderom u trenutku dok traje sukob u Ukrajini.

Izgleda da je bio u pravu, jer nedavno je francuski ambasador u Prištini Olivije Gero, direktno rekao da  je za mere koje je EU uvela Prištini,  odgovoran samo jedan čovek – Ljuljzim Hetemi.

Definitivno, najinatljiviji od nekoliko nelegalnih gradonačelnika "iz kontejnera" izabranih sa po stotinak građana.

Hetemijev, kako je to Kurti opisao "uzoran otpor" konačno se izgleda završio. Verovatno kada je njegov šef shvatio da je preterao. Ali, zvanično, sudeći po njegovoj objavi na Fejsbuku, napolje su ga izvukle stranačke kolege.

"Drago mi je što vidim sekretara Pokreta Samoopredeljenje Aljima Ram i potpredsednika Centra u Mitrovici Ajlbana Uka", napisao je Hetemi na Fejsbuku.

Verovatno nije baš mogao da napiše da mu je drago i zbog toga što konačno, posle šest meseci vidi i beli dan.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner