Srbija i Balkan

Kurti zapošljava još 600 vojnika

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova takozvanog Kosova prvi put će premašiti 216 miliona evra
Kurti zapošljava još 600 vojnika© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da budžet za narednu godinu iznosi 3,314 milijardi evra, a da će posebna pažnja biti posvećena sektoru odbrane, policiji i vojski, te da prioriteti ostaju ulaganja u obrazovanje i zdravstvo.

Kurti je rekao da je jača privreda, sa više radnih mesta, omogućila i povećanje budžeta, kroz koji će biti pružena veća podrška prioritetnim sektorima.

On je naveo je će posebna pažnja biti usmerena na sektor bezbednosti, pa je za narednu godinu planirano povećanje broja policajaca za još 500, a broj vojnika za još 600.

"Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova prvi put će premašiti 216 miliona evra, a Ministarstva odbrane preko 153 miliona evra", dodao je Kurti.

On je kazao da će i obrazovanje imati neophodnu podršku, pa će budžetska sredstva za taj sektor dostići 370 miliona evra, što je za petinu više nego ove godine.

"Zdravstvo je i dalje naš prioritet i nastavićemo ulaganja u renoviranje bolnica i nabavku najsavremenije opreme, tako da naši najmiliji neće morati da putuju u inostranstvo na lečenje. Za zdravstvo u celini izdvojili smo više od 340 miliona evra, uključujući i grant za opštine", rekao je Kurti.

On je kazao da je povećan budžet i u resoru rada i zapošljavanja, kao i za Ministarstvo pravde.

image