Srbija i Balkan

Reakcije na Vučićev govor u Njujorku: Pokazao državnički pristup u zaštiti nacionalnih interesa

Nije svetska javnost samo ponovo čula o stradanju srpskog naroda i drugih nealbanaca na području KiM, već je po prvi put čula od predsednika Srbije jasne argumente i dokaze da ono što Aljbin Kurti i privremene institucije samouprave u Prištini rade jeste zločin protiv čovečnosti, rekla je Brnabić za RTS
Reakcije na Vučićev govor u Njujorku: Pokazao državnički pristup u zaštiti nacionalnih interesa© TANJUG/ STR/ bg

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je jučerašnja sednica Saveta bezbednosti UN bila istorijska i da je svetska javnost tokom obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na toj sednici čula istinu o srpskom stradanju na Kosovu i Metohiji.

"Nije svetska javnost samo ponovo čula o stradanju srpskog naroda i drugih nealbanaca na području KiM, već je po prvi put čula od predsednika Srbije jasne argumente i dokaze da ono što Aljbin Kurti i privremene institucije samouprave u Prištini rade jeste zločin protiv čovečnosti", rekla je Brnabić za RTS.

Brnabić je dodala da je Vučić mudro otvorio raspravu sa argumentom ukidanja platnog prometa, odnosno ukidanja dinara na teritoriji KiM, što je životno važno za Srbe i srpsku zajednicu na tom prostoru.

"To se pokazuje kao poslednji čin u dugom nizu i vremenskom periodu, sistemski, planski, dobro osmišljeno, namerno, Aljbin Kurti i privremene institucije samouprave u Prištini kreiraju nepodnošljive uslove za život srpskog naroda na KiM, čime izazivaju nepopravljivu štetu za opstanak srpskog naroda, što je zločin protiv čovečnosti", rekla je ona.

Predsednica Vlade Srbije je naglasila da je prvi put sasvim jasno predsednik Vučić argumentovano iskoristio te termine da pokaže da je to što Kurti radi srpskom narodom na KiM zločin progona, odnosno zločin protiv čovečnosti.

Ona je istakla i da je predsednik u govoru podsetio i na stvari koje je u dužem vremenskom periodu Kurti namerno činio protiv srpskog naroda na KIM.

"U završnoj reči Vučić je rekao da je po Rezoluiciji 1244 jedini teritorijalni integritet koji je narušen teritorijalni integritet Srbije. On je stavio fokus na Međunarodni krivični sud, i otvorio drugu temu, o čemu moramo da pričamo", dodala je ona.

Dačić: Vučić pokazao državnički pristup u zaštiti nacionalnih interesa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je pokazao državnički pristup u zaštiti nacionalnih i državnih interesa Srbije i srpskog naroda u celini, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"U svom izlaganju na hitnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na briljantan način upoznao je ceo svet sa nepodnošljivim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji izazvanim od strane zločinačkog režima Aljbina Kurtija", rekao je Dačić za Tanjug.

Dačić je istakao da je Vučić svima pokazao da je Kurti glavna pretnja miru i stabilnosti.

Ukazao je da je zato od istorijskog značaja sinoćni nastup predsednika Vučića, a da je na međunarodnoj zajednici odgovornost da zaustavi Kurtija i obezbedi sprovođenje Rezolucije SB 1244 i Briselskog sporazuma.

Gojković: Vučić pokazao svetu koliko su teški uslovi u kojima žive Srbi na Kosovu

Potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković poručila je večeras da nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama predstavlja najbolji pokazatelj i potvrdu odgovorne državne politike koju predsednik vodi u cilju zaštite našeg naroda koji živi na Kosovu.

Gojković je u pisanoj izjavi navela da je Vučić argumentovano pokazao svetskoj javnosti kako nezakonita i jednostrana odluka Prištine o ukidanju dinarskog platnog prometa, samo jedna u nizu planiranih i sistematskih mera u cilju stvaranja nepodnošljivih uslova za Srbe na Kosovu, dovodi u pitanje fizički opstanak Srba u južnoj pokrajini.

"Važno je da su se čule reči predsednika da je svakodnevno i sistematski na meti i privatna svojina Srpske pravoslavne crkve, kao i da Priština ne vraća imovinu manastiru Dečani, te da je na delu i uništavanje srpskih grobalja i spomenika kulture, koji svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu i Metohiji", ukazala je Gojković.

Dodala je da je Vučić u svom izlaganju jasno pokazao da sa jedne strane postoji Priština koja sprovodi sistematske napade na srpsku populaciju stvarajući nepodnošljive uslove za život Srba na Kosovu, dok je Srbija konstruktivan međunarodni akter i vodi politiku koja se zasniva na nastojanju da bude oslonac stabilnosti u regionu zapadnog Balkana.

"Važno je da se večeras čuo glas i stav Srbije i istina o tome koliko su teški uslovi u kojima živi srpski narod sa ciljem progona Srba sa Kosova i Metohije i etničkog čišćenja, kao i da se radi o zločinu protiv čovečnosti, a predsednik je pokazao spremnost da posvećeno radi na očuvanju srpskog naroda i njegovog opstanka na vekovnim ognjištima", poručila je Gojković.

Vulin: Srbija slobodna sve dok je vodi čovek kome je srpski slobodarski duh iznad svega

Doskorašnji direktor BIA i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je, komentarišući izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u SB UN i njegovu borbu za očuvanje integriteta i celovitosti Srbije, da je Srbija slobodna sve dok je vodi čovek kome je srpski slobodarski duh iznad svega.

"Aleksandar Vučić je poslednji slobodni predsednik države u Evropi i zato nije čudno što Evropska unija i NATO žele da ga sruše. Da je na vlasti u Srbiji neko od Srba koji po pobedu na izborima ide u Berlin i Brisel, Srbija bi ćutala i mirno dopustila progon i etničko čišćenje Srba sa prostora Kosova i Metohije", istakao je Vulin u saopštenju.

Ukazao je da je predsednik Aleksandar Vučić imao hrabrosti da izgovori istinu u Savetu bezbednosti UN i da pokaže da će se Srbija boriti svim sredstvima, ali da se pogrom kao 17. marta 2004. godine neće ponoviti.

image