Srbija i Balkan

Vučić na sednici SB UN: Ukidanje dinara kulminacija napada na srpsko i nealbansko stanovništvo

Srbija je zatražila sazivanje vanredne sednice, a u zahtevu predatom predsedavajućem SB UN navela je da je u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima
Vučić na sednici SB UN: Ukidanje dinara kulminacija napada na srpsko i nealbansko stanovništvo© FOTO TANJUG/ STR/

Vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija počela je u Njujorku. Sednicu je otvorila Karolin Rodrigez Birke, stalni predstavnik Gvajane pri UN koja predsedava sednicom.

Savetu bezbednosti obratiće se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prisustvuje i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. 

Srbija je u ponedeljak predala misiji Gvajane, koja predsedava Savetu bezbednosti UN, zahtev za sazivanje vanredne sednice zbog situacije na Kosovu i Metohiji, u kojem se, između ostalog, ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN 1244 i koja je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

U zahtevu se navodi se da je na toj teritoriji, koja se u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN (1244) nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava Ujedinjenih nacija, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

"Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora - što je trenutno u toku", ističe se u dokumentu.

  • 8. feb 2024 • 23:24

    23:24

    Kurti: NATO nas je spasao od humanitarne katastrofe

    Nakon drugog obraćanja predsednika Vučića, za reč se javio i Aljbin Kurti koji je rekao da nema ništa protiv Srba, da ima i prijatelje među njima, kao i da Srba ima i u njegovoj vlasti.

    Kritikovan sam zbog jednostranih poteza, ali ja sam premijer suverene zemlje i branim njene interese, dodao je on. 

    "Potpišimo sporazume iz Brisela i Ohrida, pozivam Vučića da to učini. Da ne bismo imali kršenje sporazuma, kažem učinimo bilateralni korak i potpišimo sporazume", rekao je Kurti.

    On je rekao i da je NATO agresija bila spasavanje njegove zemlje i da je Milošević počinio zločine nad Albancima na KiM zbog čega je NATO morao da interveniše. 

    "NATO intervencija nas je spasla. Bila je humanitarna katastrofa na KiM pre toga", rekao je Kurti.  

  • 23:12

    Vučić: Objasniću vam šta se stvarno desilo u Banjskoj

    Srbija je uradila sve da ne dođe do eskalacije situacije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

    Izrečene su mnoge laži o Srbiji, istakao je Vučić i naveo da je rečeno da Srbi unose ilegalno novac i da se njime finansiraju kriminalne strukture.

    "Vreće novca ne unosi Srbija, nego taj posao za nas obavlja međunarodna kompanija", rekao je Vučić.

    Naveo je i da je rečeno da je Sandulović paralizovan i mučen i istakao da niko iz Srbije nije nikada čuo za tog učesnika u političkom životu Srbije. 

    "Većina zemalja koji su priznale nezavisnost Kosova traže da nađu opravdanje za poteze Prištine i da se nešto desilo 24. septembra što smo kao država osudili. Ali neko mora da objasni šta se stvarno desilo i zašto to nisam pomenuo u svom obraćanju", rekao je Vučić.

    On je naveo da je deset meseci pre Banjske Srbija pregovarala sa SAD i EU i da je pokušano da im se udovolji.

    "Molili smo Srbe da uklone barikade podignute zbog sistematskog terora Prištine. Ubedio sam Srbe sa KiM da prihvate te garancije koje sam dobio od EU i SAD. Srbi sa KiM su rekli da veruju meni, ali ne i EU i SAD i da će ih juriti kao divlje zveri", naveo je Vučić.

    Tri meseci nakon toga prištinske vlasti počele su da love Srbe koji su podigli barikade, dodao je srpski predsednik.

    "I to je jedan od razloga zašto su ljudi koji žive ceo život na KiM hteli da odbrane svoju imovinu", dodao je Vučić.

    On je istakao da je Srbija je nezavisna, suverena, slobodoljubiva zemlja, "nismo ničije marionete, ni SAD, ni Rusije ni bilo koga drugog".

  • 23:09

    Rodrigez Birke: Vratiti se dijalogu

    Predsedavajuća Karolin Rodrigez Birke pozvala je obe strane pozivamo da se vrate aktivnom dijalogu i rešavanju problema kroz dijalog.

    Ona je pozvala da se Beograd i Priština suzdrže od poteza koji bi mogli pogoršati situaciju i dodala da su zabrinuti zbog zastoja na putu ka normalizaciji.

  • 22:41

    De Rivijer: Beograd i Priština da ispune svoje obaveze

    Potrebno je stabilizovati situaciju na terenu i normalizovati odnose Srbije i Kosova, obe strane moraju da se suzdrže od jednostranih akcija, rekao je Nikola de Rivijer, stalni predstavnik Francuske pri UN na sednici.

    Neophodan je prelazni period u sprovođenju odluke o ukidanju dinara, rekao je francuski ambasador pri UN i rekao da paralelne srpske institucije treba da se osnuju isključivo u skladu sa ZSO, podsećajući da su prištinske vlasti više puta pozivane da osnuju ZSO.

    Srbija mora da ispuni svoje obaveze u skladu sa sporazumima dogovorenim u Briselu i Ohridu, rekao je francuski ambasador pri UN koji je nazvao ove sporazume ogromnim napretkom u dijalogu. 

    De Rivijer je pozvao obe strane da ispune sve što je dogovoreno sporazumima u dijalogu koji je vodila EU.

  • 22:32

    Žang Džun: Suverenitet i integritet Srbije mora da se poštuje u potpunosti

    Stalni predstavnik Kine pri UN Žang Džun istakao je da su jednostrane odluke dovele do tenzija koje Kina nalazi vrlo zabrinjavajućim i koje prete regionalnom miru i nisu ni u čijem interesu.

    "Jednostrani potezi dovode do ozbiljnih pretnji miru u regionu. Pozivamo na dijalog u okviru rezolucije 1244, suverenitet i integritet Srbije mora da se poštuje u potpunosti", istakao je kineski predstavnik pri UN.  

  • 22:29

    Karijuki: Srbija da kazni odgovorne za napad u Banjskoj, Priština da odloži ukidanje dinara

    Džejms Karijuki, stalni predstavnik Velike Britanije pri UN takođe je pozvao Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu koji vodi EU. 

    "Kosovo i Srbija treba da ispune svoje obaveze i izbegnu eskalaciju. Kosovo treba da upražnjava svoju suverenu vlast uz uvažavanje prava svih građana", rekao je Karijuki i pozvao na odlaganje odluke o ukidanju dinara dok se ne steknu uslovi za njeno sprovođenje.

    Srbiju je pozvao da kazni odgovorne za napad u Banjskoj.

  • 22:23

    Tomas-Grinfild: SB UN nije mesto gde se rešavaju ovi problemi

    SAD ostaju posvećene miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, rekla je Linda Tomas-Grinfild, stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država pri UN.

    "Pozivamo i Srbiju i Kosovo da se uzdrže od eskalatornih akcija i da se vrate dijalogu koji vodi EU. EU, a ne UN bi trebalo da bude kanal za rešavanje problema uključujući i traženje rešenja za zabrinutosti", rekla je Tomas-Grinfild.

    Odluka o ukidanju dinara je doneta bez konsultovanja sa zajednicom i još jednom pozivamo da ona bude odložena, istakla je stalna predstavnica SAD.

    SB UN nije mesto da se rešavaju ovi problemi, već dijalog koji vode EU.

    "Ali kada već govorimo o pretnji po bezbednosti, setimo se događaja u Banjskoj kada je izvršen teroristički napad", rekla je Tomas-Grinfild i pozvala Srbiju da sarađuje na istrazi ovog događaja.

  • 22:08

    Poljanski: Priština sprovodi antisrpski teror

    Zahvalni smo Gvajani na brzom sazivanju sednice, rekao je Dmitrij Poljanski, zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN.

    On je upozorio da bi, uz situaciju u Gazi, moglo da se otvori novo polje napetosti na Balkanu.

    "Priština sprovodi antisrpski teror, stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba. To se dešava ispred naših noseva, dok zapadne zemlje ohrabruju Prištinu koja sprovodi vrlo očito etničko čišćenje koje se SAD i ostale zemlje trude da ignorišu", rekao je Poljanski.

    Moglo bi da dođe do nove eskalacije situacije na Balkanu, atmosfera mržnje je na kritično visokom nivou, rekao je predstavnik Rusije na zasedanju.

    On je govorio o napadima na Srbe, preotimanju srpskih crkava na KiM i drugim oblicima nasilja Prištine nad srpskim stanovništvom.

    "Oružane grupe na KiM treba da budu demilitarizovane jer krše Rezoluciju 1244", istakao je Poljanski.

    Rekao je i da se EU još jednom pokazala kao nepouzdan partner u pregovorima budući da ono što je dogovoreno u Briselu nije ispunjeno.

    Podsetio je i da je u martu 25-godišnjica NATO bombardovanja Srbije koje je donelo brojna stradanja, veliki broj žrtava, kao i da je Srbija gađana bombama sa osiromašenim uranijom.

    Ukazujući na primere kršenja Rezolucije 1244, Poljanski je istakao američku isporuku "džavelina" Prištini, što je nazvao ogromnom provokacijom.

    Pozvao je SB UN da zaštiti Srbe na KiM, kao i da nađe rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244, u dijalogu koji bi uvažio i interese Beograda. 

  • 21:45

    Kurti: Lažne optužbe zemlje koja je počinila genocid

    Obraćajući se na sednici SB UN premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da se radi o lažnim optužbama zemlje koja je "izvršila najveći genocid posle Drugog svetskog rata u Srebrenici i na Kosovu".

    On je naveo da je tzv. Kosovo proglasilo nezavisnost nakon brojnih zločina koji su navodno počinili Srbi.

    "Danas stojimo otvoreni kao zemlja za sve građane", rekao je Kurti.

    Imamo jedan od Ustava koji najviše štiti manjine, istakao je Kurti. Naveo je da je 10 mesta u skupštini obezbeđeno za Srbe, kao i da oni upravljaju sa 25 odsto opština na KiM. 

    On je naveo da su evropske organizacije ukazale da Srbija namerno širi kampanju mržnje prema tzv. Kosovu. Kao primer naveo je istraživanje Evropske inicijative za stabilnost koja je poredila statističke podatke o srpskom stanovništvu na KiM i onom u Srbiji i pokazala da su trendovi slični i da nema egzodusa. 

    Pomenuo je u rezoluciju EP o izborima u Srbiji u kojoj se traži istraga.

    "Srbija je jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, ona je ruski trojanski konj u borbi protiv demokratskih zemalja", rekao je Kurti.

    Govoreći o odluci o ukidanju dinara rekao je da se njom ne sprečavaju srpske vlasti da pružaju finansijsku pomoć Srbima na KiM. Njome se ne zabranjuje uvoz dinara, ništa više nego što se zabranjuje uvoz dolara ili funte.     

    "Pomoći ćemo transfer novca legalnim institucijama. Odluka je doneta da bi se izbeglo pranje novca, ilegalno unošenje novca", naveo je Kurti. 

    Beogradu ne može više da se dozvoli slobodan protok novca ka kriminalnim strukturama, rekao je Kurti i naveo da se "našim srpskim građanima" preti i to od strane njihovih sunarodnika.

    Nazvavši Srbiju zemljom poricateljem genocida, pomenuo je i slučaj Nikole Sandulovića, koji je zbog polaganja cveta na grob male Albanke Bljerine Jašari na KiM, kako je rekao, pretučen i sada je nepokretan.  

    Kurti je rekao i da su događaji u Banjskoj bili pokušaj nasilnog otimanja dela Severa koji je trebalo da usledi.

  • 21:35

    Srpski predsednik: Rešenje je da se prekinu sve mere koje stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe

    Govoreći o ponašanju tzv. kosovske policije, Vučić je istakao da te oružane grupe sprovode proizvoljna hapšenja u sredinama gde žive Srbi, masovno zastrašivanje, zaustavljaju ih, sprovode ponižavajući tretman, postavljaju kontrolne punktove na raznim mestima, neopravdano otvaraju vatru.

    Naveo je i primere uništavanja grobalja, nasrtaja na manastirsku imovinu.

    "Prema Rezoluciji 1244 oružane grupe Albanaca trebalo je da budu demilitarizovane. Postoji i zabrana njihovog reformisanja u bilo kom obliku", podsetio je Vučić i naveo da to nikako nije slučaj i da oružane grupe maltretiraju srpske civile.

    Samo prošle godine zbog tog nasilja Prištine više od 1.400 Srba napustilo je KiM, rekao je Vučić.

    On je podsetio i na obavezu Prištine da formira ZSO, što takođe nije ispunjeno.

    Naglasio je da je Srbija posvećena poštovanju Povelje UN, Rezolucije 1244, međunarodnog prava i da se trudi da bude stub stabilnosti na Balkanu. 

    "Obratili smo se Savetu bezbednosti izbegavajući bilo kakve jednostrane akcije", naglasio je Vučić.

    Zahvalio se zemljama koje su osudile najnovije poteze Prištine u vezi sa ukidanjem dinara. Zahtevi međunarodnih aktera nisu naterali Prištinu da ne nastavlja sa progonom Srba i eskalacijom, istakao je srpski predsednik.

    On je ocenio da je odluka Prištine samo još jedan sistematski napad na srpsku populaciju i istakao da je to zločin protiv čovečnosti.

    "Rešenje je da se prekinu sve mere koje stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe", istakao je Vučić.

    On je naveo da Republika Srbije apeluje na Savet bezbednosti i međunarodne organizacije koje mogu da utiču na rešavanje krize, da preduzmu hitne i odlučne mere u cilju normalizacije situacije na Kosovu i Metohiji, sprečavanja daljeg progona Srba i stvaranja uslova za ponovno uspostavljanje smislenog dijaloga Beograda i Prištine u skladu sa poveljom UN i rezolucijama SB.

    "Srbija će sprovoditi sve sporazume i preduzimati sve potrebne mere u skladu sa poveljom UN i relevantnim rezolucijama SB", istakao je Vučić.

image